ΚΟΣΜΟΣ

Πέφτει η δημοτικότητα της Λεπέν έναντι του Μακρόν

Πέφτει η δημοτικότητα της Λεπέν έναντι του Μακρόν
REUTERS/Yves Herman

Συνεχίζει να μειώνεται το ποσοστό της πρόθεσης ψήφου υπέρ της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στο πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας BVA.

Ενώ σε προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας η Λεπέν συγκέντρωνε ποσοστό 27,5% στον πρώτο γύρο των προκριματικών φαίνεται πως η δημοτικότητά της έχει πέσει κατά 1,5 μονάδα. Σύμφωνα με τα ίδια αποτελέσματα, ο κεντρώος ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρείται φαβορί στις εκλογές, αύξησε το ποσοστό του τρεις μονάδες φτάνοντας στο 24%, ενώ ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης Φρανσουά Φιγιόν παρέμεινε στο 19% και κατά συνέπεια οδεύει προς αποκλεισμό από τον δεύτερο γύρο του Μαΐου, κατά τα ευρήματα της ίδιας έρευνας.

Όσον αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών, ο Μακρόν εμφανίζεται να κερδίζει τη Λεπέν με 62% έναντι 38%.

Μια άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Odoxa, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, εμφανίζει τον Μακρόν να κερδίζει τη Λεπέν και στον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι απώλειες της Λεπέν πιθανόν οφείλονται στο γεγονός πως κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης στη Νάντη την περασμένη εβδομάδα, απείλησε να τιμωρήσει τους κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι επιδίδονται σε «διωγμούς» πολιτικών τους αντιπάλων.

Όπως είχε διαμηνύσει η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου:

Θέλω να πω στους δημόσιους υπάλληλους από τους οποίους ένα απελπισμένο πολιτικό προσωπικό απαίτησε να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες του κράτους για να παρακολουθούν τους πολιτικούς του αντιπάλους, να οργανώνουν διωγμούς, χτυπήματα κάτω από τη μέση και κρατικές δολοπλοκίες εναντίον τους, να απόσχουν από τέτοιες υπερβολές.

Σε λίγες εβδομάδες, αυτή η κυβέρνηση θα σαρωθεί στις εκλογές. Αλλά αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αναγκαστούν να αναλάβουν την ευθύνη για τις παράνομες μεθόδους που εφαρμόστηκαν, διότι είναι παράνομες, και ενδέχεται να τους καθιστούν υπεύθυνους.

Η ίδια αρνήθηκε να προσέλθει παρά την κλήτευση που της επιδόθηκε από την αστυνομία τον περασμένο μήνα για να απαντήσει τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε παράνομα χρήματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να πληρώνει υπαλλήλους της στη Γαλλία και ο δικηγόρος της είπε χθες ότι επίσης αρνήθηκε να προσέλθει παρότι κλητεύθηκε και από δικαστές. Μάλιστα, ορισμένοι συνεργάτες αντιμετωπίζουν επίσημη έρευνα για την υπόθεση.

Η δημοσκόπηση της BVA διεξήχθη μεταξύ 28ης Φεβρουαρίου και 2ας Μαρτίου, εν μέρει δηλαδή μετά την ανακοίνωση ότι ο Φιγιόν ενδέχεται να αντιμετωπίσει επίσημη έρευνα για την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου του, παρά την οποία ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων είπε ότι θα μείνει στην κούρσα, σημειώνει το ΑΠΕ.

Το ποσοστό σφάλματος της δημοσκόπησης είναι ±2,6%.

Διαβάστε επίσης:

Κλήτευση στη Λεπέν για την υπόθεση εργασίας βοηθών της στο Ευρωκοινοβούλιο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ