ΚΟΣΜΟΣ

Τετ α τετ με τον γαμπρό του Τραμπ είχε ο Τόνι Μπλερ

Τετ α τετ με τον γαμπρό του Τραμπ είχε ο Τόνι Μπλερ
REUTERS/Toby Melville

Συνάντηση με τον γαμπρό του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ για να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας του με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πιθανότητα να οριστεί ο Μπλερ ειδικός σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη και είναι η τρίτη κατά σειρά από τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail.

«Δεν πρόκειται να σχολιάσω ιδιωτικές συζητήσεις», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ, ο οποίος έμεινε στην εξουσία δέκα χρόνια (1997-2007), κερδίζοντας τρεις διαδοχικές εκλογές αναμετρήσεις.

Παρότι ανήκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα στην πολιτική σκακιέρα, ο Μπλερ διατήρησε στενή σχέση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους. Ωστόσο ο αποφασιστικός ρόλος του στην εμπλοκή της Βρετανίας, στο πλευρό των ΗΠΑ, στην εισβολή στο Ιράκ αμαύρωσε την εικόνα του.

Αφού εγκατέλειψε τη Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών ανέλαβε ως το 2015 ειδικός απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ρωσία), χωρίς να επιτύχει πολλά.

Το τελευταίο διάστημα παρεμβαίνει συχνότερα στη βρετανική πολιτική. Τον Φεβρουάριο, κάλεσε τους Βρετανούς οι οποίοι τάσσονται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ να αντισταθούν και να προσπαθήσουν να πείσουν τους υποστηρικτές του Brexit να αλλάξουν γνώμη.

Στο προχθεσινό φύλλο της εφημερίδας New York Times, ο Μπλερ υπογράφει ένα άρθρο με το οποίο απευθύνει έκκληση να σχηματιστεί μια νέα συμμαχία του κέντρου, που θα είναι «λαϊκή, όχι λαϊκιστική» ώστε, όπως διατείνεται, η φιλελεύθερη δημοκρατία να μπορέσει να αντισταθεί στον λαϊκισμό και να επιβιώσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ