ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό δημιουργεί κέντρα νομικής βοήθειας για μετανάστες στα προξενεία του στις ΗΠΑ

Το Μεξικό δημιουργεί κέντρα νομικής βοήθειας για μετανάστες στα προξενεία του στις ΗΠΑ
REUTERS/Carlos Jasso

Εν μέσω αβεβαιότητας για το αμερικανικό διάταγμα περί μετανάστευσης, το Μεξικό άνοιξε κέντρα νομικής βοήθειας σε 50 προξενεία του στις ΗΠΑ για να προστατέψει τους πολίτες του.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι προέτρεψε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί τα δικαιώματα των Μεξικανών και ζήτησε να επιτραπεί «ένα νόμιμο μονοπάτι για τους παράτυπους μετανάστες».

«Δεν προωθούμε την παρανομία», τόνισε ο Βιντεγκαράι, από εκδήλωση στο προξενείο του Μεξικού στη Νέα Υόρκη, που διοργανώθηκε από το μεξικανικό υπουργείο Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει την τήρηση του νόμου, αλλά αυτό σημαίνει και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως είπε σε ομιλία του ο υπουργός Εξωτερικών:

Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δώσει εντολές να γίνουν αυστηρότερες οι διαδικασίες απελάσεων, από τον πρώτο κιόλας μήνα της διακυβέρνησής του, τηρώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και για οικοδόμηση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση που μπορεί παραδόξως να αποτελεί μία ευκαιρία, όταν μία κυβέρνηση ξαφνικά θέλει να επιβάλει το νόμο πιο αυστηρά.

Γίνεται προφανές πως η εφαρμογή του νόμου, κάτι που αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτείας, θα έκρυβε μία πραγματική οικονομική καταστροφή για αυτή τη χώρα, κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη για μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, μία μεταρρύθμιση που θα επιλύσει μια για πάντα το νομικό στάτους αυτών των ανθρώπων.

Σημειώνεται πως στις ΗΠΑ ζουν περίπου 6 εκατομμύρια μεξικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Pew.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Βιντεγκαράι είχε εκφράσει «την ανησυχία και την ενόχλησή» του σχετικά με τις νέες πολιτικές Τραμπ, στον αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον καθώς και στον επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κέλι οι οποίοι επισκέφθηκαν το Μεξικό για συνομιλίες σχετικά με τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ