ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν αντικαταστάτη του Φιγιόν

Γαλλία: Οι Ρεπουμπλικανοί ψάχνουν αντικαταστάτη του Φιγιόν
REUTERS/Philippe Wojazer

Αντικαταστάτη του Φρανσουά Φιγιόν φαίνεται ότι ψάχνει το κόμμα των Ρεπουμπλικανών στη Γαλλία ενόψει των προεδρικών εκλογών της χώρας, όπως αποκάλυψε ανώτερο στέλεχος του κόμματος στο Reuters, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μόνο επιλογή είναι, πλέον, ο Αλέν Ζιπέ.

Την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις να παραιτηθεί ο Φιγιόν από υποψήφιος στος εκλογές λόγω του σκανδάλου της αργομισθίας της συζύγου του, ο Κριστιάν Εστροζί, ένας στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV πως «μέσα στις επόμενες ώρες θα προτείνουμε μια πρωτοβουλία», προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν έχουμε τον χρόνο για να συζητήσουμε ποιός έχει το μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν νομίζω ότι κανένας από τους σαραντάρηδες στο πολιτικό μας κίνημα, που έχουν ταλέντο, μπορεί να αναλάβει τον ρόλο να μας ενώσει», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Εστροζί είπε ότι η πρωτοβουλία θα έχει τον ίδιο επικεφαλής και άλλα βαριά ονόματα του κόμματος περιλαμβανομένων των Ζαβιέ Μπερτράν και Βαλερί Πεκρές. «Το ευκολότερο πράγμα προφανώς... είναι το πρόσωπο που ήρθε δεύτερο στις προκριματικές και αυτός είναι πολύ απλά ο Αλέν Ζιπέ», είπε.

Μάλιστα, ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ συζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εμπλοκή του Φιγιόν στο Penelope Gate. «Ναι. Είχαν μια μακρά συζήτηση», δήλωσε πηγή στο Reuters, αλλά αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα, και οι δημοσκοπήσεις δεν δικαιώνουν τον πρώην πρωθυπουργό καθώς συγκεντρώνει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, με φαβορί να αναδεικνύεται ο ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει περάσει στην πρόθεση ψήφου και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο συντηρητικός Φιγιόν ματαίωσε την προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας εμφάνισή του σε ραδιοφωνική εκπομπή στην οποία επρόκειτο να συζητήσει για την προεκλογική του εκστρατεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ