ΚΟΣΜΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει τον Ντόναλντ Τουσκ, η Πολωνία όμως απειλεί

Η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει τον Ντόναλντ Τουσκ, η Πολωνία όμως απειλεί
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Έντονο παρασκήνιο εξελίσσεται πίσω από την νέα υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Από την μια η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελχαρακτηρίζει τυχόν επανεκλογή Τουσκ «μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», από την άλλη η ίδια του η χώρα, η Πολωνία, απειλεί με αποτυχία της σημερινής Συνόδου Κορυφής σε περίπτωση που διεξαχθεί ψηφοφορία για το θέμα στη συνεδρίαση. 

«Σήμερα θα λάβουμε μια απόφαση αναφορικά με την επανεκλογή για μια νέα θητεία δυόμιση ετών του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρώ την επανεκλογή του μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της ΕΕ», σημείωσε η Μέρκελ απευθυνόμενη στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές που βασίζονται στο ελεύθερο εμπόριο και πρόσθεσε ότι το μπλοκ πρέπει να επιδιώξει συμφωνίες με άλλες χώρες ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα απομονωθεί.

«Αν και παρατηρούμε ότι σε κάποια μέρη του κόσμου αυξάνεται η επιρροή της εθνικιστικής προσέγγισης και του προστατευτισμού, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κλειδωθεί στον εαυτό της και να αποσυρθεί», επεσήμανε. «Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει το άνοιγμά της προς τον κόσμο, κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπορική της πολιτική», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Απειλές από την Πολωνία

Η Πολωνία δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις απόψεις της καγκελαρίου όμως. «Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να μην διεξαχθεί σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βίτολτ Βαζικόφσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TNV24, τονίζοντας παράλληλα πως «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι θα απειληθεί όλη η Σύνοδος, αν αναγκαστούμε να ψηφίσουμε».

2017 03 08T170104Z 1574357343 RC1D77C2F2D0 RTRMADP 3 POLAND GERMANY

(Ο Πολωνός ΥΠΕΞ με τον Γερμανό ομόλογό του/Agencja Gazeta/Przemek Wierzchowski via REUTERS)

«Στείλαμε στους Γερμανούς ένα μήνυμα για να τους πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκλέξουμε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Βαζικόφσκι, διαβεβαιώνοντας ότι «συνεχίζονται οι συναντήσεις που αφορούν τη στήριξη στους υποψήφιους».

Δύο τα σενάρια

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για δύο πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με το πρώτο, η Πολωνία ενδέχεται να ζητήσει την ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κανονισμός προβλέπει την εκλογή με ενισχυμένη πλειοψηφία, όμως γενικά η ΕΕ προτιμά την αρχή της ομοφωνίας. Με αυτό τον τρόπο η Βαρσοβία θα εμποδίσει την επανεκλογή Τουσκ.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, αν η Πολωνία βρεθεί απομονωμένη στη διάρκεια της ψηφοφορίας, στη συνέχεια θα αρνηθεί να υπογράψει τα συμπεράσματα της Συνόδου, κάτι που θα τα καταστήσει άκυρα.

Η Βαρσοβία έχει παρουσιάσει δικό της υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, όμως οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μικρές.

Διαβάστε επίσης:

Η επανεκλογή Τουσκ και το «μέλλον της Ευρώπης» στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η Πολωνία γυρίζει την «πλάτη» στον Ντόναλντ Τουσκ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ