ΚΟΣΜΟΣ

Κλειδωμένες σε ένα μικρό δωμάτιο ήταν οι κοπέλες που κάηκαν ζωντανές στη Γουατεμάλα (pics)

Κλειδωμένες σε ένα μικρό δωμάτιο ήταν οι κοπέλες που κάηκαν ζωντανές στη Γουατεμάλα (pics)
REUTERS/Oswaldo Rivas

Άλλα δύο κορίτσια υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την πυρκαγιά σε ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών στη Γουατεμάλα στους 37, με την πλειονότητα των θυμάτων να είναι έφηβες, ηλικίας 14-17 ετών.

Η πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη σε ένα μικρό δωμάτιο του κρατικού ξενών Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν, κοντά στο Σαν Χοσέ Πινούλα, που απέχει 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις αρχές και τους μάρτυρες, οι υπεύθυνοι του κέντρου είχαν κλειδώσει 52 κοπέλες σε μια σχολική αίθουσα 16 τετραγωνικών μέτρων επειδή στασίασαν, διαμαρτυρόμενες για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Τουλάχιστον δώδεκα παιδιά που υπέστησαν εγκαύματα νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν οι εκπρόσωποι δύο νοσοκομείων της Πόλης της Γουατεμάλας. Οι επιζώντες βρίσκονται σε τόσο άσχημη κατάσταση που χρειάστηκαν εκατοντάδες φιάλες αίματος. Ήδη στη Γουατεμάλα έσπευσαν γιατροί ειδικευμένοι στα εγκαύματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρουν διεθνή πρακτορεία.

640x640 1 copy

REUTERS/Saul Martinez

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση απέλυσε τον διευθυντή του κέντρου φιλοξενίας, το οποίο προσωρινά έκλεισε. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα αναθεωρήσει το σύστημα προστασίας του παιδιού που σύμφωνα με τους ειδικούς υποχρηματοδοτείται.

«Το προσωπικό άφησε τα κορίτσια σε πολύ περιορισμένο χώρο, ένα δωμάτιο 4 x 4 μέτρων για 52 έφηβες», είπε η Κλαούντια Λόπες, η αναπληρώτρια διαμεσολαβήτρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γουατεμάλα. «Ήταν μια φρικτή απόφαση», πρόσθεσε.

640x640 2

REUTERS/Saul Martinez

Η αστυνομία και οι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι για την πυρκαγιά ευθύνεται ένα από τα κορίτσια που έβαλε φωτιά σε ένα στρώμα που υπήρχε στο δωμάτιο, πιθανόν για να διαμαρτυρηθεί για τον πολύωρο εγκλεισμό τους εκεί. «Αν πραγματικά ξεκίνησαν τη φωτιά τα κορίτσια, για ποιο λόγο είχαν σπίρτα επάνω τους; Γιατί δεν τους έκαναν σωματική έρευνα εφόσον σκόπευαν να τις κλειδώσουν σ' αυτόν τον μικροσκοπικό χώρο;», διερωτήθηκε η Λόπες.

Σημειώνεται πως ο ξενώνας Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν στεγάζει παιδιά και εφήβους ηλικίας μέχρι 18 ετών. Στο κέντρο αυτό φιλοξενούνται από κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα παιδιά μέχρι ανήλικοι παραβάτες αλλά και παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε μια άλλη πτέρυγα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το ίδρυμα κορυφώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του φαγητού: μια ομάδα εφήβων που διαμαρτύρονταν για τις άθλιες συνθήκες προκάλεσαν έναν καυγά στην τραπεζαρία, για αντιπερισπασμό και κατόπιν επιτέθηκαν σε μέλη του προσωπικού και προσπάθησαν να το σκάσουν, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα.

640x640 4

REUTERS/Saul Martinez

Μετά από ταραχές που κράτησαν πολλές ώρες αστυνομικοί συνέλαβαν τους περισσότερους ανήλικους "δραπέτες" και τους απομόνωσαν από τους εκατοντάδες άλλους τροφίμους του συγκροτήματος. Στις πεντάωρες διαπραγματεύσεις, το ίδιο βράδυ, οι επικεφαλής των ταραχών κατήγγειλαν την κακομεταχείριση που υφίστανται: από το χαλασμένο φαγητό που αναγκάζονται να τρώνε, μέχρι τη χρήση χλωρίνης στο δέρμα τους και το ψέκασμα με σπρέι πιπεριού ως τιμωρία όταν συμπεριφέρονται άσχημα.

Γύρω στη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, τα 52 κορίτσια οδηγήθηκαν στη μικρή σχολική αίθουσα, τους έδωσαν μερικά λεπτά στρώματα για να κοιμηθούν και τα κλείδωσαν μέσα, σύμφωνα με τον αρχηγό της τοπικής αστυνομίας, τον Γουίλσον Μαλντονάδο. Ένας εργαζόμενος στο ίδρυμα είπε ότι τα αγόρια που συμμετείχαν στις ταραχές μεταφέρθηκαν σε άλλον χώρο. Οκτώ ώρες αργότερα, στις 9 το πρωί, αστυνομικοί που φρουρούσαν την αίθουσα αντιλήφθηκαν ότι έβγαινε καπνός από τις χαραμάδες της πόρτας, υποστήριξε ο Μαλντονάδο. Ένας μάρτυρας πάντως είπε ότι η φωτιά ξεκίνησε μισή ώρα νωρίτερα και ότι οι αστυνομικοί αρχικά αγνόησαν τις κραυγές των κοριτσιών για βοήθεια, νομίζοντας ότι απλώς διαμαρτύρονταν.

640x640 3 copy

REUTERS/Saul Martinez

«Άκουγα φωνές και δυνατούς θορύβους όλη τη νύχτα», είπε μια έφηβη που ήταν παρούσα όταν ξέσπασε ο καυγάς στην τραπεζαρία. Η κοπέλα υποστήριξε τό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της Τρίτης κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι της, επειδή κάποιοι συνομήλικοι της προσπάθησαν να την πείσουν να συμμετάσχει στην εξέγερση. «Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 8.30, τα αγόρια κατέβηκαν τρέχοντας και είπαν ότι ένα κορίτσι πέθανε. Οι αστυνομικοί άρπαξαν τα αγόρια και ένας φροντιστής άρχισε να τα χτυπάει και να τα μαλώνει επειδή έφυγαν από την αίθουσα όπου τα είχαν βάλει», αφηγήθηκε το κορίτσι αυτό.

Σημειώνεται πως το ίδρυμα Βίρχεν δε λα Ασουνσιόν έχει κατηγορηθεί πολλές φορές από τα μέσα ενημέρωσης της Γουατεμάλας για κακοποίηση των παιδιών, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον 250 ανήλικοι το έσκασαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ