ΚΟΣΜΟΣ

Σοβαρές απειλές Ερντογάν κατά της Ολλανδίας: «Θα πληρώσετε»

Σοβαρές απειλές Ερντογάν κατά της Ολλανδίας:  «Θα πληρώσετε»
REUTERS/Yves Herman

Επιμένει στην τακτική των απειλών ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ολλανδίας, με την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών να είναι πλέον εκρηκτική. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς κλιμακώθηκε η διένεξη σχετικά με την πολιτική εκστρατεία που η Άγκυρα θέλει να διεξαγάγει μεταξύ των Τούρκων μεταναστών.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα», δήλωσε.

Κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Χαρακτηριστικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός πως Τούρκοι διαδηλωτές οργισμένοι εισέβαλαν κυριολεκτικά στο προξενείο της Ολλανδίας στην Κωνσταντινούπολη και κατέβασαν τη σημαία της χώρας, την οποία αντικατέστηκαν με μία τουρκική.


Sıcak haber: Türk bayrağı göndere çekildi

Μετά από αυτό το περιστατικό, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προειδοποίησε πως υπεύθυνοι για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών είναι αποκλειστικά οι τουρκικές αρχές, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει πως δεν φτάνει μία συγγνώμη

Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να προβούν σε σοβαρά αντίποινα και αυτό φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως μία συγγνώμη από τους Ολλανδούς δεν φτάνει και πως θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ταξίδευε αεροπορικώς για το Ρότερνταμ για να παραστεί σε μία συγκέντρωση υπέρ του ΝΑΙ στο τουρκικό δημοψήφισμα, όταν οι ολλανδικές αρχές δεν του επέτρεψαν να προσγειωθεί.

tourkia

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γαλλία πριν από μια δημόσια εμφάνισή του στη βορειοανατολική πόλη Μετς, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν τη «φασιστική ενέργεια» της Ολλανδίας.

Απαντά στις απειλές η Ολλανδία

Η Ολλανδία φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να μην υποχωρήσει παρά το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η Ολλανδία θα κάνει τα πάντα για να αποκλιμακώσει τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν το Σάββατο.

tourkia10

REUTERS/Dylan Martinez

Η Τουρκία είπε στην Ολλανδία ότι θα προβεί σε αντίποινα με τους «σκληρότερους τρόπους» αφού απαγορεύθηκε σε τούρκους υπουργούς να μιλήσουν στο Ρότερνταμ, σε μια διένεξη σχετικά με τη διεξαγωγή από την Άγκυρα πολιτικής εκστρατείας μεταξύ των τούρκων μεταναστών. «Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν απείλησε την Ολλανδία με οικονομικές κυρώσεις και χαρακτήρισε την ολλανδική κυβέρνηση «απομεινάρια των Ναζί και φασίστες». «Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», δήλωσε σήμερα ο Ρούτε.

tourkia20

REUTERS/Dylan Martinez

Ο Ρούτε, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές που θα διεξαχθούν την Τετάρτη έρχεται στήθος με στήθος με τον πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς που τάσσεται κατά του Ισλάμ, δήλωσε πως είναι δικαίωμα της Ολλανδίας να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Περίπου 500.000 τούρκοι μετανάστες και τα παιδιά τους ζουν στην Ολλανδία. Οι περισσότεροι έχουν διπλή υπηκοότητα και μπορούν να ψηφίζουν και στις δύο χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ