ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου επισκέπτεται τον Τραμπ

Ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου επισκέπτεται τον Τραμπ
REUTERS/Charles Platiau

Στις ΗΠΑ θα βρεθεί τη Δευτέρα ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας και διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και άλλους αξιωματούχους, για να συζητήσουν για την «ενίσχυση των διμερών σχέσεων και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος», στο πλαίσιο μιας «επίσκεψης εργασίας» η οποία θα ξεκινήσει την Πέμπτη.

Ο 31χρονος πρίγκιπας, που είναι υπουργός Άμυνας, θα είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας που συναντάται με τον Τραμπ μετά την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο. Δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου ο πρίγκιπας Μοχάμεντ, γιος του βασιλιά Σάλμαν, έχει φήμη μεταρρυθμιστή. Ο ίδιος εμπνεύστηκε ένα τεράστιο σχέδιο μεταρρυθμίσεων με την ονομασία «Όραμα 2030» προκειμένου να αναταχθεί η σαουδαραβική οικονομία και να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο -η πτώση της τιμής του οποίου έχει οδηγήσει σε δημοσιονομικό κενό και την υιοθέτηση πολιτικής λιτότητας.

Ο πρίγκιπας έχει πλέον γίνει ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου, συγκεντρώνοντας τα χαρτοφυλάκια του υπουργού Άμυνας, του δεύτερου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του ειδικού συμβούλου του μονάρχη. Εκτός όλων αυτών, είναι και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, του οργάνου που εποπτεύει την Saudi Aramco -τη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό εταιρεία του κόσμου.

Σημειώνεται πως οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΠΑ, συμμάχων εδώ και περισσότερες από επτά δεκαετίες, επιδεινώθηκαν στη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη συριακή κρίση, καθώς η Ουάσινγκτον αρνείται μια ευρεία στρατιωτική επέμβαση, σημειώνουν διεθνή πρακτορεία.

Όμως ο Σουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέρι δήλωσε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα ενισχύσει τη δέσμευσή της προς την περιοχή, κυρίως για να περιορίσει την επιρροή του Ιράν.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ