ΚΟΣΜΟΣ

Οι υποσχέσεις Μέρκελ και Ρούτε στην Τουρκία για το προσφυγικό

Οι υποσχέσεις Μέρκελ και Ρούτε στην Τουρκία για το προσφυγικό
REUTERS/Dylan Martinez/File photo

Μια αποκάλυψη αναφορικά με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το ρόλο που έπαιξαν σε αυτήν Γερμανία και Ολλανδία, κάνει στο σημερινό της φύλλο η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Πρόκειται για μια παράμετρο, την οποία δεν γνώριζαν ούτε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, όταν πριν από έναν χρόνο υπέγραψαν στις Βρυξέλλες την συγκεκριμένη συμφωνία, παρουσία του Τούρκου τότε πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η καγκελάριος Μέρκελ και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε, η χώρα του οποίου προήδρευε τότε στην ΕΕ, κατά τις διαπραγματεύσεις για τη προσφυγική συμφωνία είχαν δώσει στην Τουρκία συγκεκριμένες υποσχέσεις, ότι η ΕΕ θα έπαιρνε 150.000 με 250.000 Σύρους πρόσφυγες κατευθείαν από την Τουρκία», αναφέρεται στο άρθρο.

«Η συμφωνία που έγινε ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Νταβούτογλου και τον Ρούτε παρουσιάστηκε την επόμενη μέρα στο Συμβούλιο Κορυφής αιφνιδιαστικά ως τουρκική πρόταση. Οι 28 ενέκριναν το τελικό ανακοινωθέν του Συμβουλίου υιοθετώντας τη συμφωνία για "ανθρωπιστικούς λόγους".

welt

Ο ακριβής αριθμός των προσφύγων ωστόσο δεν αναφέρθηκε στους υπολοίπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Επρόκειτο για μια συμφωνία κυρίων (Gentlemen´s Agreement). Το επιβεβαιώνουν και αρκετοί που αναμείχθηκαν τότε στις διαπραγματεύσεις» καταλήγει το άρθρο.

Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε βιβλίο του δημοσιογράφου της Welt Ρόμπιν Αλεξάντερ που κυκλοφορεί από σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ