ΚΟΣΜΟΣ

Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες στην Κύπρο

Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες στην Κύπρο
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα στην Κύπρο δείχνει ότι το 32,7% των Κύπριων γυναικών δεν εργάζεται. Επιπλέον, καταγράφεται πως χωρίς εργασία είναι το 25,1% των μεταναστριών και ότι είναι άνεργο το 28,1% των Ευρωπαίων γυναικών που ζουν στο νησί, καθώς και το 22,5% των γυναικών που προέρχονται από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση που εκπόνησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ποσοστό των ανδρών που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας στην Κύπρο είναι 22,4% για τους Κύπριους και 16% για τους πολίτες άλλων χωρών.

Από την έκθεση προκύπτει, ωστόσο, ότι στην Κύπρο κανένας άνθρωπος δεν ζει σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κανένας άνθρωπος στην Κύπρο δεν ζει με 1,90 δολάριο την ημέρα ούτε με 3,10 δολάρια. Με σοβαρές στερήσεις διαβιεί το 15,3% του πληθυσμού στην Κύπρο, ενώ με απλές στερήσεις ζει το 36,5%.

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης η Κύπρος παρουσιάζει ποσοστό 48% σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, ποσοστό το οποίο ακουμπά τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, το ποσοστό που καταγράφεται για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι πολύ μικρό, αφού μόλις που φθάνει το 16,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ