ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Βουλγαρίας: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από την Τουρκία

Πρόεδρος Βουλγαρίας: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από την Τουρκία
yahoo

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ διαμήνυσε την Πέμπτη ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί μαθήματα δημοκρατίας από την Τουρκία, εν μέσω της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις της Σόφιας με την Άγκυρα, τρεις μόλις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία.

Νωρίτερα την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επικρίνει τη Βουλγαρία, υποστηρίζοντας ότι "ασκεί πιέσεις" στην τουρκική μειονότητα ενόψει των εκλογών αυτών.

"Η Βουλγαρία δεν παραδίδει μαθήματα αλλά και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ιδίως από χώρες που δεν σέβονται το κράτος δικαίου", είπε ο Ράντεφ μιλώντας σε δημοσιογράφους. "Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι εκλογές στη Βουλγαρία θα διεξαχθούν ομαλά. Η Βουλγαρία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που τηρεί τους νόμους της, όχι τα αισθήματα των άλλων", πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η Σόφια κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία ότι παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία μετά τις πληροφορίες ότι ένας Τούρκος υπουργός συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος DOST, του ενός από τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς που εκπροσωπούν τους περίπου 500.000 Τούρκους της Βουλγαρίας.

Στη συνέχεια οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλγαρίας απέλασαν δύο Τούρκους πολίτες και απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε άλλους τρεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ