ΚΟΣΜΟΣ

«Όχι» της Ρωσίας σε ΕΕ και ΗΠΑ για την απελευθέρωση των διαδηλωτών

«Όχι» της Ρωσίας σε ΕΕ και ΗΠΑ για την απελευθέρωση των διαδηλωτών
REUTERS/Maxim Shemetov

Νέα ένταση σημειώνεται στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ μετά την άρνηση του Κρεμλίνου να αφήσει ελεύθερους τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι προσήχθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων την Κυριακή, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι η διαδήλωση ήταν παράνομη και ότι οι διοργανωτές πλήρωσαν έφηβους να συμμετάσχουν σε αυτή.

Υπενθυμίζεται πως οι ρωσικές Αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες διαδηλωτές σε όλη τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όταν χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της διαφθοράς και να απαιτήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Μάλιστα, δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 20.000 ρουβλίων (352,20 δολάρια ΗΠΑ) στον Ναβάλνι, για αρχή, ενώ το ίδιο δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί και για μια ξεχωριστή κατηγορία εις βάρος του για ανυπακοή σε αστυνομικό.

640x640 5

REUTERS/Tatyana Makeyeva

640x640 2

REUTERS/Yuri Maltsev

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, αποκάλεσε τις διαμαρτυρίες «προβοκάτσια» και είπε πως οι αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ενεργούς πολίτες για τους δικούς τους σκοπούς καλώντας τους να παραβούν και πάλι τον νόμο στο μέλλον, όπως μετέδωσε το Sputnik. Επιπλέον, επικαλέστηκε «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ανήλικοι που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στη Μόσχα είχαν λάβει υποσχέσεις για οικονομική αποζημίωση σε περίπτωση προσαγωγής τους», λέγοντας πως οι κατηγορίες αυτές στηρίζονται «σε γεγονότα», χωρίς ωστόσο να αποδείξει τους ισχυρισμούς του.

640x640 1

REUTERS/Yuri Maltsev

Ο Πεσκόφ είπε ωστόσο πως το Κρεμλίνο θα ακούσει αυτό που είπαν την Κυριακή οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις απαγορευμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ρωσικές πόλεις.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως ο ισχυρισμός ότι η κάλυψη των διαδηλώσεων από τα MME ήταν περιορισμένη, είναι λάθος, καθώς υπάρχουν πολλοί δίαυλοι πληροφόρησης, οι πληροφορίες είναι άφθονες και η κυκλοφορία και η μετάδοσή τους απολύτως ελεύθερες, όπως ανέφερε.

640x640 4

REUTERS/Yuri Maltsev

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αντίδραση της Δύσης στις προσαγωγές στη διάρκεια απαγορευμένου από τις αρχές συλλαλητηρίου στη Μόσχα είναι ένδειξη δύο μέτρων και δύο σταθμών. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου:

Μιλήσατε για αντίδραση της κοινωνίας, για να είμαι ειλικρινής άκουσα μόνο την αντίδραση αξιωματούχων σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Ουάσινγκτον. Βλέπετε, όταν τα ίδια γεγονότα προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις, η φράση δύο μέτρα και δύο σταθμά έρχεται στο μυαλό. Δεν θυμάμαι κανέναν να έχει ανησυχήσει, τουλάχιστον όχι δημόσια, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Αυστρία όπου οι αρχές απαγόρευσαν πολλά συλλαλητήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ