ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Οι Ευρωπαίοι «δείχνουν τα δόντια τους» στη Βρετανία – Απειλεί το Λονδίνο

Brexit: Οι Ευρωπαίοι «δείχνουν τα δόντια τους» στη Βρετανία – Απειλεί το Λονδίνο
REUTERS/Yves Herman/File Photo

Το μπρα ντε φερ Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΒρετανίας ξεκίνησε με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 από την Τερέσα Μέι που σηματοδοτεί την αρχή του Brexit. Οι απειλές και οι προειδοποιήσεις έρχονται και από τις δύο πλευρές για την επόμενη ημέρα των σχέσεών τους. Τόσο η Ευρώπη όσο και η Βρετάνια δεν φαίνονται διατεθειμένες για ένα «βελούδινο» διαζύγιο αλλά θέτουν αυστηρούς όρους και κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε τους όρους της για το Brexit ενώ την ίδια ώρα η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει καλή συμφωνία η χώρα θα φύγει από τη Europol παίρνοντας μαζί της πληροφορίες που συνεισφέρει.

Η πρώτη επίδειξη δύναμης της Ευρώπης ήρθε από την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ η οποία ξεκαθάρισε ότι οι συζητήσεις για τις σχέσεις που θα έχουν στο μέλλον θα διεξαχθούν μόνο όταν ολοκληρωθούν οι όροι υπό τους οποίους θα γίνει το Brexit.

Οι όροι της Κοινοβουλίου για το Brexit

Τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι και ο συντονιστής για τη διαπραγμάτευση, Γκι Φερχόφστατ.

«Στα 60 της χρόνια, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος αποφάσισε να αποχωρήσει. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να πούμε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε:

1233

Σήμερα είναι το σημείο εκκίνησης μιας πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

(Πηγή: REUTERS/Yves Herman)

«Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ρητώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», υπενθύμισε από την πλευρά του ο Γκι Βερχόφστατ.

Η πρόταση ψηφίσματος στην οποία καθορίζονται οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit και την οποία προς το παρόν στηρίζουν οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Όπως τόνισε ο Γκι Βερχόφστατ, βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ και των Βρετανών. Η πρόταση ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη της αμοιβαιότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ και των πολιτών της, που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι τα προνόμια ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΕΕ. «Δεν πρέπει ποτέ να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ από ότι εντός. Δεν είναι θέμα εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά θέμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο Γκι Βερχόφστατ.

Το Ευρωπαϊκό Κουνοβούλιο προσβλέπει σε μια δίκαιη και εποικοδομητική διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θα επιτρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο πίσω από την πλάτη μας», σημείωσε ο Βερχόφστατ.

Τέλος, ανέφερε ότι το ΕΚ δεν αποκλείει μια "μεταβατική περίοδο", περιορισμένου χρόνου, για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά μόνο εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

Στην αντεπίθεση η Βρετανία

Η Βρετανία πέρασε στην αντεπίθεση προειδοποιώντας ότι είναι πιθανό να εγκαταλείψει την αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης –τη Europol– στο πλαίσιο του Brexit και να «πάρει τις πληροφορίες της» μαζί της εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία για τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία για την ασφάλεια, η διμερής συνεργασία στις προσπάθειες αντιμετώπισης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας θα εξασθενίσει.

Ωστόσο, η ίδια σημείωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ενώ επέμεινε πως το θέμα της ασφάλειας δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσε να «γίνει παζάρι».

Η Ραντ παραδέχθηκε ότι πιθανότατα η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της Europol, αλλά συμπλήρωσε ότι η πρόθεση του Λονδίνου είναι να συνάψει συμφωνίες οι οποίες θα οδηγούσαν σε διμερή συνεργασία εφάμιλλη της σημερινής.

29 21084110122771s

(Πηγή: EPA/Lex van Lieshout)

«Αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε μια σχέση με τη Europol που θα μας επιτρέπει ίση πρόσβαση» μετά το Brexit, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. «Χρειάζεται να συνάψουμε μια συμφωνία με τη Europol ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε και να λαμβάνουμε» στοιχεία, πρόσθεσε.

Η Βρετανία βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των κρατών που αντλούν τις περισσότερες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων της Europol, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ωφελούνται επίσης από τις πληροφορίες που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο χάρη στη συμφωνία που είναι γνωστή ως Five Eyes, δηλαδή τη μεταπολεμική σύμπραξη των ΗΠΑ και του ΗΒ στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, με την επικουρική συμμετοχή του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων κρατών.

«Είμαστε αυτοί που κάνουμε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη Europol, επομένως εάν εγκαταλείπαμε τη Europol (...) θα παίρναμε τις πληροφορίες –το προβλέπει η νομοθεσία– μαζί μας», δήλωσε η Ραντ.

2017 03 29T073644Z 228455818 LR1ED3T0L4WHO RTRMADP 3 BRITAIN EU

(Πηγή: REUTERS/Hannah McKay)

«Το γεγονός είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να κρατήσουμε εκεί τις πληροφορίες που συνεισφέρουμε, διότι συμβάλλουν να παραμένουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ασφαλείς. Δεν υπάρχει καμιά μεγάλη διαφωνία επί αυτού του ζητήματος», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι και αξιωματικοί των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση της Europol ενέχει κινδύνους, όπως και η απεμπόληση από το Λονδίνο της συμφωνίας που διέπει το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης — με βάση την οποία οι αρχές όλων των χωρών μελών της ΕΕ υποχρεούνται να συλλαμβάνουν κάθε ύποπτο που καταζητείται σε μια άλλη χώρα μέλος.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε θέση να συνεχίσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και να αντιλαμβανόμαστε τις κινήσεις των εγκληματιών και τις συμπεριφορές των εγκληματιών που περνούν τα σύνορα διαφόρων κρατών», είχε επισημάνει η Λιν Όουενς, η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Κλοντ Μόρες, ο Βρετανός που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το ζήτημα της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σοβαρά απ' ό,τι αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα.

«Το πρόβλημα είναι πως η ασφάλεια θα είναι πολύ άβολο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι εύκολο (σ.σ. να χρησιμοποιηθεί σαν) διαπραγματευτικό χαρτί», σημείωσε μιλώντας στο Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ