ΚΟΣΜΟΣ

H Τουρκία κάνει ένα μικρό βήμα πίσω για τον Γερμανό δημοσιογράφο της Die Welt

H Τουρκία κάνει ένα μικρό βήμα πίσω για τον Γερμανό δημοσιογράφο της Die Welt
REUTERS/Fabian Bimmer

Η τουρκική κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει στις γερμανικές προξενικές αρχές δικαίωμα πρόσβασης στον φυλακισμένο ανταποκριτή της Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, ο οποίος προφυλακίστηκε στην Τουρκία τον Φεβρουάριο με κατηγορίες περί κατασκοπείας. Την απόφαση έκανε γνωστή ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η γερμανική κυβέρνηση ζητούσε επανειλημμένα να αποκτήσει πρόσβαση στον 43χρονο Γιουτζέλ, γερμανικής και τουρκικής υπηκοότητας, ο οποίος συνελήφθη στην Άγκυρα στις 27 Φεβρουαρίου και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατική» προπαγάνδα και υποκίνηση μίσους.

Η σύλληψη του συνέβαλε στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τον δημοσιογράφο ότι ανήκει στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και ότι είναι «Γερμανός πράκτορας». Ο δημοσιογράφος, που αρνείται τις κατηγορίες, βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 10,5 χρόνια, αν καταδικαστεί.

«Σήμερα το πρωί η Τουρκία επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά επίσημα . . . ότι τελικά θα αποκτήσουμε αύριο πρόσβαση στον Ντενίζ Γιουτζέλ για να διαπιστώσουμε οι ίδιοι σε ποια κατάσταση βρίσκεται έπειτα από τις δύσκολες μέρες που περνά στην φυλακή», τόνισε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση του.

Μια τουρκική πηγή, με γνώση του θέματος, τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ