ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών

Βενεζουέλα: Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών
REUTERS/ CARLOS GARCIA RAWLINS

Νέες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους του Καράκας κατά του πρόεδρου Μαδούρο, σημειώθηκαν στη Βενεζουέλα.

Στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας της Βενεζουέλας απώθησαν τους διαδηλωτές που πέταγαν πέτρες εναντίον τους, κάνοντας ρίψεις δακρυγόνων και χρήση σπρέι πιπεριού, καθώς επιχειρούσαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της διαδήλωσης κατά του προέδρου.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν αφού οι αρχές έκλεισαν σταθμούς του μετρό, εγκατέστησαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου και απέκλεισαν την πλατεία Βενεζουέλας, όπου οι αντίπαλοι του Μαδούρο σχεδίαζαν να διαδηλώσουν.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, σε κάποιο σημείο, γυναίκες είχαν γονατίσει στο οδόστρωμα και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο, ενώ κάτοικοι της περιοχής χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια θέλοντας να δείξουν την οργή τους κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για την ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η οικονομία με αποτέλεσμα τις σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά είδη ανάγκης.

«Θα τους ξεφορτωθούμε αλλά πρέπει να δώσουμε μάχη» δήλωσε ο Χοσέ Σαπάτα, ένας 57χρονος ηλεκτρολόγος που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Οι υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο οργάνωσαν από την άλλη συγκεντρώσεις συμπαράστασης.

Μεταξύ αυτών ο Χουάν Απόντε, υπάλληλος στο υπουργείο Φυλακών, ο οποίος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποκινούν μια συνωμοσία με τη στήριξη των ΗΠΑ και με στόχο την ανατροπή του προέδρου της Βενεζουέλας.

«Θέλουν να υπάρξει επέμβαση στη Βενεζουέλα» είπε ο 34χρονος, ο οποίος ήταν ντυμένος στα κόκκινα, το χρώμα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Και σε άλλες πόλεις της χώρας οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους. Η ένταση κλιμακώθηκε μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που στηρίζει τον Μαδούρο, να ακυρώσει τα καθήκοντα του Κογκρέσου, όπου ηγείται η αντιπολίτευση.

Δύο βουλευτές τραυματίστηκαν τη Δευτέρα και οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο ακτιβιστών και δύο στρατιωτικών από το Σαββατοκύριακο. Περισσότεροι από 100 αντίπαλοι του Μαδούρο έχουν οδηγηθεί στην φυλακή, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ο Μαδούρο διέταξε το κλείσιμο όλων των εισόδων πρόσβασης στο Καράκας προκειμένου να εμποδίσει τους πολίτες να εκφράζουν την απόρριψή τους» δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. «Είναι τρομοκρατημένος» συμπλήρωσε. Ο Καπρίλες κατήγγειλε επιπλέον ότι η αστυνομία του επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού σήμερα.

Σε έναν από τους κεντρικότερους αυτοκινητοδρόμους στο Καράκας, μονάδες της Εθνοφρουράς έκαναν ρίψεις δακρυγόνων για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, που τους πέταγαν πέτρες και μπουκάλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ