ΚΟΣΜΟΣ

Στενός συνεργάτης της Λεπέν στο επίκεντρο έρευνας για σκάνδαλο αργομισθίας

Στενός συνεργάτης της Λεπέν στο επίκεντρο έρευνας για σκάνδαλο αργομισθίας
REUTERS/Maxim Shemetov

Εισαγγελέας διεξάγει έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στο νομαρχιακό συμβούλιο του Νορ-Πα-ντε-Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, έπειτα από ένα δημοσίευμα του Τύπου στο οποίο αναφέρεται πως κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της Μαρίν Λεπέν πληρωνόταν για αργομισθία.

Σύμφωνα με την σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné, η έρευνα του εισαγγελέα της Λίλλης επικεντρώνεται στον Νταβίντ Ρασλίν, τον διευθυντή της εκστρατείας της Λεπέν ενόψει των προεδρικών εκλογών. Ο Ρασλίν, 29 χρονών, ανερχόμενο αστέρι στο αντιμεταναστευτικό, αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, φαίνεται ότι λάμβανε μισθό από το νομαρχιακό συμβούλιο του Νορ-Πα-ντε-Καλέ ενώ ταυτόχρονα ήταν εκλεγμένος σύμβουλος της νομαρχίας της Προβηγκίας.

Ο ίδιος ο Νταβίντ Ρασλίν χαρακτήρισε την έρευνα αυτή μια «επίθεση με πολιτικούς σκοπούς». Πρόκειται για μια έρευνα «η οποία στοχοθετεί άμεσα την υποψήφια και τον διευθυντή της εκστρατείας της», είπε στο Reuters, σημειώνοντας πως:

Είναι ένα καλό πρόσχημα για να υποκλέπτονται νόμιμα οι συνομιλίες του διευθυντή της εκστρατείας μιας από τις ηγετικές μορφές της αντιπολίτευσης.

Η καταγγελία περί αργομισθίας ενός κορυφαίου στελέχους του Εθνικού Μετώπου προστίθεται σε μια σειρά παρόμοιων σκανδάλων που έχουν πλήξει υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, την 23η Απριλίου και την 7η Μαΐου.

Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν βρέθηκε από την πρώτη θέση στην τρίτη στις δημοσκοπήσεις, έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι η σύζυγός του Πενέλοπε και δύο παιδιά του έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τον δημόσιο κορβανά για δουλειά που δεν προσέφεραν ποτέ στην πραγματικότητα.

Σε βάρος του 63χρονου Φιγιόν, καθώς και της συζύγου του διεξάγεται επίσημη έρευνα για απάτη. Ο Φιγιόν ωστόσο αρνείται ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και επιμένει πως δεν θα επιτρέψει το σκάνδαλο αυτό να εμποδίσει την προσπάθειά του να εκλεγεί στην προεδρία.

Σε μια άλλη υπόθεση, που επίσης πλήττει το κόμμα της Λεπέν, η γαλλική δικαστική αστυνομία ανέκρινε τον Φεβρουάριο τον σωματοφύλακα και τον προσωπάρχη της Λεπέν στο πλαίσιο μιας έρευνας που αφορά την κατάχρηση χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που φέρονται να καταβάλλονταν σε συνεργάτες της που δεν είχαν καμιά σχέση με αυτό.

Όπως και ο Φιγιόν, η Λεπέν αρνήθηκε ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο και κατήγγειλε μια «επίθεση» εναντίον της.

Σημειώνεται πως το δημοσίευμα αυτό καταγράφηκε μόλις μερικές ώρες πριν από την πρώτη τηλεμαχία και των 11 υποψηφίων για την προεδρία της Γαλλίας, που γίνεται την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ