ΚΟΣΜΟΣ

Έντεκα υποψήφιοι πρόεδροι σε μια τηλεμαχία

Έντεκα υποψήφιοι πρόεδροι σε μια τηλεμαχία

Για 3 ώρες και 30 λεπτά οι ηγέτες των κομμάτων αλλά και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία της Γαλλίας, θα προσπαθήσουν να πείσουν τους Γάλλους πολίτες για την υπεροχή τους. Έντεκα υποψήφιοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των γαλλικών ντιμπέιτ.

Οι 5, που θεωρούνται «φαβορί», έδωσαν την πρώτη τους τηλεμαχία στις 20 Μαρτίου, ενώπιον 10 και πλέον εκατομμυρίων τηλεθεατών. Σε αυτήν την πρώτη μάχη, σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, νικητές σε απόσταση αναπνοής βγήκαν, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, με ποσοστά γύρω στο 25%-26%.

Στην τρίτη θέση, βρίσκεται ο νικητής των προκριματικών της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, έχοντας γλιστρήσει μεταξύ του 16%-17%. Τις δυο άλλες θέσεις έχουν μοιραστεί εναλλακτικά, ο Μπενουά Αμόν, νικητής των προκριματικών του σοσιαλιστικού κόμματος και ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, που τελευταία έχει κερδίσει πόντους πλησιάζοντας τον Φιγιόν, ενώ ο Μπενουά Αμόν έχει με τη σειρά του γλιστρήσει κάτω από το 10%.

Η συμμετοχή των έξι «μικρών» υποψηφίων στη σημερινή τηλεμαχία, αναμένεται με ιδιαίτερη περιέργεια, διότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν εκπλήξεις.

Οι έξι «μικροί» υποψήφιοι, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι για το πλατύ κοινό, είναι οι εξής :

- Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών. Απόφοιτος των μεγάλων σχολών του γαλλικού κράτους στους τομείς οικονομίας και διοίκησης με καριέρα ως οικονομικός επιθεωρητής, στέλεχος πολλών υπουργείων ως ανώτατος οικονομικός διευθυντής. Το 2007 ίδρυσε το δικό του κόμμα «Λαϊκή Δημοκρατική Ένωση» (UPR), ζητά την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την ΕΕ, με συγκεκριμένα οικονομικά επιχειρήματα.

- Νικολά Ντιπόν- Ενιάν, 56 ετών, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια η Γαλλία» (Debout la France). Υπήρξε υποψήφιος το 2012 και έλαβε ποσοστό 1,79%. Είναι υπέρ της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας (εθνικιστής) και υπέρ της ΕΕ αλλά «αναδιαμορφωμένης». Τελευταία κατόρθωσε να τραβήξει την προσοχή και να ανέβει στα ποσοστά, εγκαταλείποντας το στούντιο του κρατικού καναλιού στο βραδινό δελτίο, διαμαρτυρόμενος για την κακή μεταχείριση που γίνεται από τα Μέσα, διαχωρίζοντας τους υποψηφίους σε «μικρούς» και «φαβορί».

- Ζακ Σεμινάντ, 76 ετών. Είναι πρόεδρος του κόμματος «Αλληλεγγύη και Πρόοδος» και είναι η τρίτη συμμετοχή του σε προεδρική εκλογή. Έχει γίνει γνωστός για την επιθυμία του να αποικήσει το φεγγάρι, υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στα πολιτιστικά θέματα.

- Ναταλί Αρτό, 47 ετών, είναι η εκπρόσωπος του ακροαριστερού κόμματος «Εργατική Μάχη» (Lutte Ouvrière). Ήταν υποψήφια το 2012, οπότε είχε συγκεντρώσει το 0,56% των ψήφων.

- Φιλίπ Πουτού, 50 ετών. Είναι εργάτης, συνδικαλιστής της άκρας αριστεράς. Είναι υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA), το δε 2012 είχε συγκεντρώσει 1,15% των ψήφων.

- Ζαν Λασάλ, 62 ετών. Είναι βουλευτής κεντρώος που όμως εγκατέλειψε το κόμμα (Modem) του Φρανσουά Μπαϊρού. Αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν από τη στιγμή που συνεταιρίστηκε με τον Μπαϊρού, εκτιμώντας ότι «αυτοί οι δύο θα πρέπει να χαμηλώσουν το εγώ τους». Ασχολείται ιδιαίτερα με τα αγροτικά θέματα.

Το «ντιμπέιτ» των 11, οργανώνουν τα δύο ιδιωτικά κανάλια συνεχούς ενημέρωσης το BFMtv και το CNews.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ