ΚΟΣΜΟΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τι λένε για τα θύματα της Συρίας

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Τι λένε για τα θύματα της Συρίας
REUTERS/Ammar Abdullah

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εντόπισαν στα θύματα της επίθεσης στη Χαν Σεϊχούν συμπτώματα έκθεσης σε νευτοτοξικούς παράγοντες.

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα σε ανακοίνωση της αναφέρει πως οκτώ άνθρωποι οι οποίοι δέχθηκαν τη φροντίδα των γιατρών μετά από επίθεση που πιστεύεται πως έγινε με χημικά όπλα στη βόρεια Συρία εμφάνιζαν συμπτώματα που είναι παρόμοια με αυτά τα οποία προκαλούν νευροτοξικοί παράγοντες όπως το αέριο Σαρίν.

Η ΜΚΟ σε δήλωση της υπογραμμίζει: «Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στην πόλη Χαν Σεϊχούν τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μπαμπ αλ Χάουα (...) κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, οι MSF είδαν οκτώ ασθενείς με συμπτώματα –διεσταλμένες κόρες των ματιών, μυϊκούς σπασμούς, ακούσιες κενώσεις– που συνάδουν με την έκθεση σε νευροτοξικούς παράγοντες, όπως το αέριο Σαρίν».

Οι γιατροί χωρίς Σύνορα διαθέτουν ομάδες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο , και υποστηρίζουν ότι διένειμαν αντίδοτα και προστατευτικό εξοπλισμό στους γιατρούς και στους νοσηλευτές.

Η ομάδα των γιατρών απέκτησε πρόσβαση και σε άλλα νοσοκομεία που παρείχαν φροντίδες σε θύματα και κατέγραψε μια ισχυρή οσμή χλωρίνης, κάτι που υποδεικνύει ότι μπορεί να εκτέθηκαν σε αυτόν τον τοξικό παράγοντα» ο οποίος χρησιμοποιείται ως όπλο σε αέρια μορφή, κατά την ανακοίνωση της οργάνωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ