ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Μικρό, αλλά σαφές προβάδισμα για το «ναι»

Δημοψήφισμα Τουρκία: Μικρό, αλλά σαφές προβάδισμα για το «ναι»
REUTERS/Umit Bektas

Μόλις δέκα μέρες έχουν μείνει για το δημοψήφισμα της Τουρκίας που θα αυξήσει τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έχουν φτάσει στα χέρια του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, το ΝΑΙ προηγείται.

Όπως δείχνουν τρεις δημοσκοπήσεις, οι αναποφάσιστοι έχουν μειωθεί στο 17%. Ένα ποσοστό από αυτούς δεν θα πάει καθόλου στις κάλπες.

Παρότι πρόκειται για δημοψήφισμα, το ποσοστό συμμέτοχής φαίνεται αυξημένο για τα δεδομένα της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις υπολογίζεται πως η συμμετοχή θα είναι πάνω από 80%.

Τα αποτέλεσματα από τις δημοσκοπήσεις αξιολογήθηκαν στη συγκέντρωση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ.

Τα συμπεράσματα είναι πως το προβάδισμα των ΝΑΙ είναι σαφές αλλά δεν έχει ακόμη ξεφύγει δραματικά από τα ΟΧΙ.

Με την προβολή των αναποφάσιστων το κατώτερο ποσοστό για τo ΝΑΙ είναι στo 53,8% και το μεγαλύτερο στο 54,5%. Με τις ίδιες προϋποθέσεις τo ΟΧΙ κυμαίνεται από 45,5 έως 46.2%.

Την ίδια ώρα, άρθρο της Hurriyet αποκαλύπτει τις συζητήσεις που γίνονται στα πηγαδάκια του κυβερνώντος κόμματος.

Τα περισσότερα μέλη του κόμματος πιστεύουν ότι η ηπιότερη προσέγγιση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες μέρες, στην εκστρατεία για το ΝΑΙ, έχει θετική απήχηση στο λαό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ