ΚΟΣΜΟΣ

Σκηνικό «πολέμου» μετά την επίθεση ΗΠΑ στην Συρία: Αυτά είναι τα στρατόπεδα

Σκηνικό «πολέμου» μετά την επίθεση ΗΠΑ στην Συρία: Αυτά είναι τα στρατόπεδα

Σκηνικό «πολέμου» έχει στηθεί στην παγκόσμια πολιτική σκηνή με την μια μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να επικροτούν ή να καταδικάζουν την αμερικάνικη πυραυλική επίθεση στη Συρία, λαμβάνοντας θέση στην σκακιέρα που στήνεται σταδιακά.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής 59 πύραυλοι «τόμαχοκ» των ΗΠΑ χτύπησαν αεροπορική βάση που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Η Βρετανία ήταν από τις πρώτες χώρες που στήριξαν την αμερικάνικη ενέργεια κάνοντας λόγο για την κατάλληλη απάντηση «στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς». Τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να διεξάγει νέες χημικές επιθέσεις, αλλά όχι για να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με τον βρετανό υπουργό Άμυνας Μάικλ Φάλον.

Την ίδια γραμμή κράτησε και η Γαλλία με τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαν Ζακ Ερό, να χαρακτηρίζει την επίθεση «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς» και να τονίζει πως το «μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Άσαντ».

2017 04 07T033138Z 1816196901 RC18321C55A0 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA 1

(DigitalGlobe/Courtesy U.S. Department of Defense/Handout via REUTERS)

Η Τουρκία με την σειρά της υποστήριξε πλήρως το χτύπημα κατά του Σύρου προέδρου χαρακτηρίζοντας το θετική εξέλιξη. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ισραήλ και Πολωνία εξέφρασαν επίσης την στήριξη τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Με την μεν πρώτη να κάνει λόγο για «ισχυρό μήνυμα» κατά της χρήσης χημικών όπλων, το οποίο πρέπει να ακούσουν το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, και την δεύτερη να υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ «είναι εγγυητής της διεθνούς ειρήνης και τάξης. Και υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες πρέπει να υπάρξει αντίδραση».

2017 04 07T040911Z 291272068 RC1263555C60 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA

(Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS)

Δριμύ κατηγορώ από την Μόσχα

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στην επίθεση κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζει με στρατιωτικές δυνάμεις, ήταν μουδιασμένη. Παράλληλα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη ρωσική Άνω Βουλή, μίλησε για επίθεση που μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το μήνυμα του Κρεμλίνου όμως ήταν σαφώς πιο επιθετικό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Ντμίτρι Πεσκόφ μετέφερε την άποψη του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περί επίθεσης «κατά του κυρίαρχου κράτους» και έκανε λόγο για «παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα».

2017 04 07T041431Z 651478625 RC19CB7F7210 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA

(Ford Williams/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS)

Στο πλευρό της Συριακής κυβέρνησης τάχθηκε και το Ιράν. Η Τεχεράνη κατήγγειλε ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» τα αμερικανικά πλήγματα και υποστήριξε πως πρόκειται για «επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων» χτύπημα που χρησιμοποιείται για «ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις».

Η θέση του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ «φέρει την πλήρη ευθύνη» για τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ.

«Το συριακό καθεστώς φέρει την πλήρη ευθύνη αυτής της εξέλιξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Στόλτενμπεργκ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη, δεν μπορεί να παραμείνει αναπάντητη, και εκείνοι που είναι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», είπε ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ ότι τα πλήγματα επρόκειτο να πραγματοποιηθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ