ΚΟΣΜΟΣ

Οι Βάσκοι της ΕΤΑ θα παραδώσουν το Σάββατο τα όπλα τους

Οι Βάσκοι της ΕΤΑ θα παραδώσουν το Σάββατο τα όπλα τους
REUTERS

Την πρόθεσή τους να παραδώσουν όλα τους τα όπλα το Σάββατο ανακοίνωσαν οι Βάσκοι της ΕΤΑ. Όπως ανέφερε η οργάνωση, θα παραδώσει τον οπλισμό της αλλά «οι εχθροί της ειρήνης μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία».

Σημειώνεται ότι η βασική Βουλή έχει ζητήσει από τους Βάσκους της ΕΤΑ να το κάνουν το συντομότερο δυνατό.

Η ETA ανακοίνωσε το τέλος της 40ετούς προσπάθειάς της να ιδρύσει αυτόνομο κράτος των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία και τη νότια Γαλλία το 2011, αλλά έχει παραδώσει μόνο μέρος του οπλοστασίου της στις αρχές.

Την Τετάρτη, τα βασκικά πολιτικά κόμματα εξέφρασαν την ελπίδα ότι η παράδοση θα επιτρέψει την αλλαγή σελίδας σε μια επιχείρηση δεκαετιών που προκάλεσε τον θάνατο σε πάνω από 800 άτομα στην Ισπανία.

Παράλληλα, η τοπική Βουλή ψήφισε με 65 ψήφους υπέρ και 9 κατά της απόφασης να ζητηθεί από την ETA «να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν μία πράξη μονομερούς, ολοκληρωμένου, απόλυτου και βεβαιωμένου αφοπλισμού».

Κάλεσε επίσης και τη διεθνή επιτροπή επιβεβαίωσης, που είχε ιδρυθεί το 2011 όταν η οργάνωση ανακοίνωσε εκεχειρία, να συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία.

Η ETA έχει ανακοινώσει ότι θα παραδώσει τον υπόλοιπο οπλισμό της στη γαλλική πόλη Μπαγιόν. Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο το πώς θα οργανωθεί η παράδοση, και εάν θα γίνει αποδεκτή από τα κοινοβούλια της Ισπανίας και της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ