ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ - Ρωσίας για την επίθεση στη Συρία

Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ - Ρωσίας για την επίθεση στη Συρία
REUTERS/Stephanie Keith

Επικίνδυνες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ρωσία μετά την επίθεση στη Συρία.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε εναντίον του καθεστώτος στη Δαμασκό το βράδυ της Πέμπτης, αντιδρώντας στην επίθεση με χημικά όπλα την οποία φέρεται να έκανε ο συριακός στρατός με αποτέλεσμα πάνω από 80 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βλαντίμιρ Σαφρόνκοφ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αμερικανική πυραυλική επίθεση.

11111111

(REUTERS/Stephanie Keith)

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι το Πεντάγωνο ειδοποιήθηκε πως η λειτουργία του διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να αποφεύγονται αθέλητες συγκρούσεις των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, θα κλείσει στις 00:00 (ώρα Ελλάδας), μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Την ίδια στιγμή, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα παραμένει στην ημερησία διάταξη της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ζαχάροβα επισήμανε πως η ρωσική διπλωματία αναμένει ο Τίλερσον να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της Ουάσινγκτον, μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία.

«Ας έλθει (στη Μόσχα) και ας μας μιλήσει» για τις «περίεργες» επιλογές της αμερικανικής κυβέρνησης, είπε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής "είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα" στη Συρία, προειδοποίησε η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας "πλήρως δικαιολογημένη" την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν "πλήρως δικαιολογημένο" όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε η πρεσβευτής Νίκι Χέιλι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί", πρόσθεσε. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων", υπογράμμισε.

Η Ρωσία δεν διέκοψε τη λειτουργία ενός διαύλου επικοινωνίας των ένοπλων δυνάμεών της με αυτές των ΗΠΑ, ο οποίος έχει στόχο να συμβάλει οι ρωσικές και οι αμερικανικές δυνάμεις να αποφεύγουν κάθε ενδεχόμενο μιας αθέλητης σύγκρουσης των αεροσκαφών τους στον εναέριο χώρο της Συρίας, παρά την αμερικανική πυραυλική επίθεση σε μια συριακή αεροπορική βάση, η οποία προκάλεσε την οργή της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσαν σήμερα ανώτερα στελέχη του Πενταγώνου.

Οι ανώτεροι αξιωματικοί των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, ανέφεραν ακόμη ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) συνεχίζονται κανονικά μετά την πυραυλική επίθεση.

Οι ίδιοι αξιωματικοί ανέφεραν πως δεν έχει υπάρξει καμιά ενέργεια σε αντίποινα από τη Συρία ή τη Ρωσία εναντίον των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία μετά τα πυραυλικά πλήγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ