ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
REUTERS/Murad Sezer

Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες για να αποφασίσουν, μέσω δημοψηφίσματος, εάν θα υιοθετηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση η οποία θ' ανοίξει το δρόμο για να παραμείνει ο Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το 2029, απόλυτος κυρίαρχος πλέον.

Το πακέτο των τροποποιήσεων, όπως έχει προταθεί από τον Τούρκο πρόεδρο, περιλαμβάνει 18 τροπολογίες και έχει τεθεί στην κρίση του λαού καθώς οι προτεινόμενες αλλαγές δεν ψηφίστηκαν από τα 2/3 των βουλευτών στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Τι θα ψηφίσουν οι Τούρκοι

Οι 18 τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο δημοψήφισμα αναφέρονται κυρίως στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας:

-Καταργείται η θέση του Πρωθυπουργού. Ο πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίζει ποιοι θα στελεχώσουν το υπουργικό συμβούλιο και θα έχει αρκετούς αντιπροέδρους.

πρόεδρος μπορεί να είναι ταυτόχρονα και μέλος ενός πολιτικού κόμματος. Σήμερα, στην Τουρκία, ο πρόεδρος υποχρεούται να παραιτηθεί από το κόμμα του μόλις εκλεγεί.

-Μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών σε 550-600.

-Καταργούνται τα στρατιωτικά δικαστήρια.

πρόεδρος διορίζει τους τέσσερις από τους 13 δικαστές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

2017 04 09T154304Z 1836998617 RC1F520E6370 RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM

Ποιοι θα ψηφίσουν «Ναι»

Η πλειοψηφία που τάσσεται στο πλευρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα ανήκει στο AKP, δηλαδή στο κόμμα του. Όπως αναφέρει ο Guardian, οι υποστηρικτές του Τούρκου Προέδρου υποστηρίζουν ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα οδηγήσει σε μία «ισχυρή Τουρκία» όπου η εκτελεστική εξουσία θα έχει περισσότερες αρμοδιότητες και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Υπογραμμίζουν ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να... ξεμπλέξει η Τουρκία από ένα απαρχαιωμένο Σύνταγμα που συντάχθηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς.

«Θα υπάρξει σταθερότητα και η Τουρκία δεν θα χάνει πια τον χρόνο της σε αβέβαιες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια» λέει ο Muhammet Emin Akbaşoğlu, βουλευτής του AKP και μέλος της συνταγματικής επιτροπής.

Πολλοί από εκείνους που θα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα ενδεχομένως να μην συμφωνούν με όλες τις αλλαγές που προτείνονται, είναι όμως ένθερμοι υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και μεταφράζουν την ψήφο τους ως μία προσωπική ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη τους.

2017 04 08T124852Z 524752744 RC182028A7F0 RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM

(Πηγή: EUTERS/Murad Sezer)

Ποιοι θα ψηφίσουν «όχι»

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως είναι φυσικό, τάσσονται κατά της πρότασης Ερντογάν για Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτοί που θα ψηφίσουν «όχι» υποστηρίζουν ότι το προεδρικό σύστημα θα οδηγήσει σε ένα καθεστώς στο οποίο μόνο ένας άνθρωπος θα είναι επικεφαλής, και στην προκειμένη ο Ερντογάν. Αναφέρουν ότι οι αλλαγές θα εξουσιοδοτήσουν τον πρόεδρο να προχωρήσει στην εκκαθάριση των δικαστικών και της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα ευνοήσει τις συλλήψεις όσων θεωρούνται ότι βρίσκονται 'απέναντι'.

Οι πολέμιοι της πρότασης Ερντογάν αμφισβητούν τον ισχυρισμό ότι θα υπάρχουν έλεγχοι και ισορροπίες στο προτεινόμενο σύστημα. Υποστηρίζουν ότι θα αφαιρεθεί από το κοινοβούλιο η δυνατότητα να επιβλέπει την εκτελεστική εξουσία ενώ και η δικαστική θα περάσει στον πρόεδρο.

2017 04 09T180225Z 667970139 RC1CB573BB80 RTRMADP 3 TURKEY REFERENDUM

(Πηγή: REUTERS/Huseyin Aldemir)

Ποιος θα κερδίσει

Οι αναλυτές σημειώνουν, σύμφωνα με τον Guardian, ότι πρόκειται για μία αμφίρροπη μάχη, την κατάληξη της οποίας ουδείς μπορεί να προβλέψει. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ένα διαιρεμένο εκλογικό σώμα και το αποτέλεσμα, όπως όλα δείχνουν, θα κρίνει το 10% των ψηφοφόρων που δηλώνει ακόμα αναποφάσιστο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ