ΚΟΣΜΟΣ

Χιλή: Αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών ο πρώην πρόεδρος Λάγκος

Χιλή: Αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών ο πρώην πρόεδρος Λάγκος
REUTERS/Ivan Alvarado

Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής (2000-2006), Ρικάρντο Λάγκος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως αποχωρεί από την κούρσα ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Ο λόγος είναι η απόφαση του σοσιαλιστικού κόμματος να τον αγνοήσει, εφόσον τα ποσοστά του σε δημοσκοπήσεις κυμαίνονται ανάμεσα στο 3 και στο 5 τοις εκατό.

Αντί του ιστορικού ηγέτη των σοσιαλιστών, η ηγετική ομάδα των σοσιαλιστών αποφάσισε προχθές Κυριακή να υποστηρίξει έναν γερουσιαστή και πρώην τηλεοπτικό δημοσιογράφο, τον Αλεχάντρο Γκιγιέ, που πιστώνεται πολύ υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, παρότι νέος πολιτικός.

Ο Λάγκος είχε οριστεί υποψήφιος του κεντροαριστερού κόμματος της Δημοκρατίας τη 14η Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι σοσιαλιστές της προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφια -το Σύνταγμα της Χιλής απαγορεύει συναπτές προεδρικές θητείες- θεωρείται βέβαιο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι στις εκλογές του Νοεμβρίου με τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, άλλον έναν πρώην πρόεδρο (2010-2014), της δεξιάς αυτή τη φορά.

Ο 67χρονος Πινιέρα προηγείται στην κούρσα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Κατά την πιο πρόσφατη έρευνα της GfK Adimark, ο Πινιέρα προηγείται συγκεντρώνοντας το 27% των προθέσεων ψήφου ενώ ο Γκιγιέ ακολουθεί με 23%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ