ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για 55 εκατομμύρια ψηφοφόρους

Δημοψήφισμα Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για 55 εκατομμύρια ψηφοφόρους
REUTERS/Yiannis Kourtoglou

Οι ψηφοφόροι στην Τουρκία καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την αναθεώρηση του Συντάγματος με την οποία ενισχύονται σημαντικά οι εξουσίες του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα δημοψήφισμα με μεγάλο πολιτικό βάρος, το αποτέλεσμα του οποίου θα έχει σοβαρές συνέπειες, εννιά μήνες μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί για το ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα για τους 55,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους και θα κλείσουν στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία και στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στην υπόλοιπη χώρα. Οι Τούρκοι της διασποράς έχουν ήδη ψηφίσει.

Το αποτέλεσμα προαναγγέλλεται με μικρή διαφορά. Το σχέδιο αναθεώρησης του συντάγματος έχει στόχο τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό.

Η κυβέρνηση επιμένει να χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος εκ των ων ουκ άνευ για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στα πεδία της ασφάλειας και της οικονομίας. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της την αυταρχική παρέκκλιση ενός ηγέτη τον οποίο κατηγορεί πως προσπαθεί να φιμώσει κάθε επικριτική φωνή, ειδικά μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Παρότι ακόμη τα κόμματα έκαναν χθες την τελευταία τους προσπάθεια να προσελκύσουν τους—πολλούς, κατά τις δημοσκοπήσεις—αναποφάσιστους, λίγο πριν κλείσει η προεκλογική εκστρατεία στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ