ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Ερντογάν για τους ευρωπαίους παρατηρητές – Απειλεί με νέο δημοψήφισμα

Οργή Ερντογάν για τους ευρωπαίους παρατηρητές – Απειλεί με νέο δημοψήφισμα
REUTERS

Απάντηση στις επικρίσεις των Ευρωπαίων παρατηρητών έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την άφιξή του στην Άγκυρα, όπου μετέβη από την Κωνσταντινούπολη, μετά την νίκη του στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Για άλλη μία φορά εμφανίστηκε προκλητικός απέναντι στην Ευρώπη και για πολλοστή φορά δεν δίστασε να απειλήσει τις ευρωπαϊκές χώρες με νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν ονόμασε τους παρατηρητές «σταυροφόρους» της Δύσης και καταδίκασε τη νοοτροπία τους, έπειτα από την κριτική που άσκησαν οι τελευταίοι για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία που στόχο είχε την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

«Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς» τόνισε ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους που τον υποδέχτηκε στην πρωτεύουσα.

Ο Ερντογάν, στη συνέχεια μίλησε στους οπαδούς του από το νέο Προεδρικό Μέγαρο, εξαπολύοντας εκ νέου τα βέλη του κατά της επιτροπής του ΟΑΣΕ, τους οποίους κάλεσε «να γνωρίζουν ποια είναι η θέση τους».

erdogan turkey 4

Πηγή: Reuters

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».

Αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοι του είπαν ψέματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατά 50, αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή.

erdogan turkey 6

Πηγή: Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης, που έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής. Ο ίδιος σημείωσε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση, που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, «αρκεί να μας ενημερώσουν», όπως είπε. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.

erdogan turkey 5

Πηγή: Reuters

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά της Ευρώπης

Αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απέρριψε από την πλευρά του τις επικρίσεις των παρατηρητών του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι οι εκτιμήσεις του στερούνται αντικειμενικότητας και αμεροληψίας. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το σχόλιο των παρατηρητών, ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών κριτηρίων.

«Το να λένε ότι το δημοψήφισμα υπολείπεται των διεθνών προδιαγραφών είναι απαράδεκτο» επισήμανε το υπουργείο στην ανακοίνωση, συμπληρώνοντας ότι τα «πολιτικά φορτισμένα» σχόλια των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδεικνύουν ότι η αποστολή που εστάλη στην Τουρκία ήταν προκατειλημμένη και δεν έλαβε υπόψη της τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

Η επιτροπή, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

erdogan turkey 7

Πηγή: Reuters

Το "χαστούκι" των Ευρωπαίων παρατηρητών

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της αποστολής παρατηρητών του ευρωπαϊκού οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την Τουρκία ότι το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODIHR) σημείωσε τον «περιορισμό» των ελευθεριών που παρατηρήθηκε στην Τουρκία υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σημειώνεται ότι και τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταγγέλλουν ότι διαπράχθηκε «νοθεία» στο κρίσιμο δημοψήφισμα.

Η Ουάσιγκτον δίνει βάση στις επικρίσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επισήμανε σήμερα ότι δίνει προσοχή στις ανησυχίες που διατύπωσαν Ευρωπαίοι παρατηρητές για το δημοψήφισμα στην Τουρκία και ανυπομονεί για την τελική έκθεσή τους, υπονοώντας ότι δεν θα προβεί σε κανένα σχόλιο μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους αξιολόγησης.

«Ανυπομονούμε για την τελική έκθεση του OSCE, η οποία, όπως καταλαβαίνουμε, θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες» να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μαρκ Τόνερ.

erdogan turkey 2

Πηγή: Reuters

Θριαμβευτική υποδοχή στον Ερντογάν στην Άγκυρα

Την ίδια ώρα χιλιάδες Τούρκοι επιφύλαξαν θριαμβευτική υποδοχή στον Ερντογάν, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα κατά την επιστροφή του στην τουρκική πρωτεύουσα από την Κωνσταντινούπολη.

Ενώπιόν τους ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι «τα πράγματα (θα πάνε) καλύτερα» αφού τεθεί σε ισχύ η συνταγματική αναθεώρηση.

erdogan turkey 3

Πηγή: Reuters

Στη συνέχεια, η αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν διέσχισε τους δρόμους της Άγκυρας με κατεύθυνση το προεδρικό μέγαρο, υπό τις επευφημίες χιλιάδων ανθρώπων που είχαν κατακλύσει τα πεζοδρόμια κατά μήκος της διαδρομής για να τον χαιρετίσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ