ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι πλέον η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο (pics&vid)

Αυτή είναι πλέον η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο (pics&vid)
CNNi

Μετά τον θάνατο της Ιταλίδας Έμμα Μοράνο, που πέθανε σε ηλικία 117 ετών, ο τίτλος της γηραιότερης γυναίκας στον κόσμο ανήκει πλέον στην Βάιολετ Μους Μπράουν από την Τζαμάικα, η οποία είδε το φως πριν από... 117 χρόνια επίσης.

Πως καταφέρνει κάποιος να ζει τόσα πολλά χρόνια; Μην πίνετε ρούμι, λέει η νέα κάτοχος του τίτλου.

Η θεία Β. όπως της γνωρίζουν όλοι, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1900, 67 χρόνια πριν ιδρυθεί το κράτος της Τζαμάικα δηλαδή.

Τα καλά γονίδια φαίνεται πως είναι οικογενειακή υπόθεση, καθώς ο γιός της Μπράουν είναι σήμερα 97 ετών και ακμαίος.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Τζαμάικα, The Gleaner, δεν υπάρχει συνταγή για την μακροζωία της Μπράουν.

«Ειλικρινά, όταν ο κόσμος με ρωτάει τι πίνω και τρώω για να ζήσω τόσα χρόνια, τους απαντώ πως τρώω τα πάντα, εκτός από χοιρινό και κοτόπουλο, και δεν πίνω ρούμι και τέτοια πράγματα», είπε η θεία Β. στην εφημερίδα.

Ήταν καθηγήτρια μουσικής για περισσότερα από 80 χρόνια. Μετά τον θάνατο του συζύγου της το 1997, ανέλαβε τις υποχρεώσεις του όμως. Ήταν υπεύθυνη για τις καταγραφές σε οτιδήποτε αφορούσε το τοπικό νεκροταφείο και συνέχισε να εξασκεί το επάγγελμα και μετά τα 100α γενέθλιά της.

Στα 117 η Μπράουν έχει γίνει μάρτυρας πολλών ιστορικών στιγμών. Έχει επιζήσει και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και βίωσε την ίδρυση της Τζαμάικα. Θυμάται ακόμη τα πρώτα αυτοκίνητα και αεροπλάνα που ήρθαν στην χώρα.

brown1

(Η καταχώρηση της Wikipedia για τον νέο κάτοχο του τίτλου)

Η εγγονή της, Λίλιεθ Πάλμερ και η δισέγγονη της, Νικόλ Πάλμερ Μάρεϊ, ίδρυσαν ένα οργανισμό με το όνομα της διάσημης πια γυναίκας για να παρέχουν βοήθεια στους ηλικιωμένους.

«Συνεχίζει να δουλεύει πολύ σκληρά μέχρι και σήμερα», είπε ο εγγονή της.

Η δραστήρια γιαγιά μένει στο Ντουανβάλε της Τζαμάικα και αρνείται να εγκαταλείψει την γη, στην οποία η οικογένειά της ζει τα τελευταία 200 χρόνια.

Η προηγούμενη κάτοχος του τίτλου, Έμμα Μοράνο, πέθανε το Μεγάλο Σάββατο και ήταν η τελευταία επιζήσασα του 19ου αιώνα.

There's a new world's oldest woman

By Sophie Lewis, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ