ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Stop στην ένταξη, λέει ο Φερχόφστατ - δεν σας αναγνωρίζουμε, απαντά ο Ερντογάν

Τουρκία: Stop στην ένταξη, λέει ο Φερχόφστατ - δεν σας αναγνωρίζουμε, απαντά ο Ερντογάν
Reuters/ Stringer

Τη σοβαρότητα των κατηγοριών που διατύπωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης για το διαβλητό του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, οι οποίες αποτελούν αιτία να διακοπούν οι ενταξιακές συνομιλίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφστατ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης Αλεφ Κόρουν, έκανε λόγο για χειραγώγηση 2,5 εκατομμυρίων ψήφων στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Φερχόφστατ τόνισε ακόμα ότι οι μεγάλες τουρκικές πόλεις ψήφισαν «όχι», ενώ έκανε λόγο για μποϊκοτάρισμα των ΜΜΕ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την τουρκική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Φερχόφστατ τόνισε πως «οι προταθείσες συνταγματικές αλλαγές δεν παρέχουν μόνον απολυταρχικές εξουσίες στον Ερντογάν, αλλά έχουν διαταράξει και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τουρκία και το δημοψήφισμα στο οποίο στηρίχθηκαν δεν ανταποκρίνεται στα στάνταρ του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Η τουρκική κυβέρνηση εμπόδισε μια έντιμη εκστρατεία, καθώς εκφόβισε την πλευρά του "όχι" και φυλάκισε δεκάδες δημοσιογράφους. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επιβεβαιώνει ότι η τουρκική κυβέρνηση μποϊκοτάρησε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκαταλαμβάνοντας το επίπεδο του παιγνιδιού μεταξύ του "ναι" και του "όχι"».

«Επιπλέον, το αποτέλεσμα ήταν πολύ οριακό. Οι μεγάλες τουρκικές πόλεις, για παράδειγμα, ψήφισαν καθαρά εναντίον της αλλαγής του Συντάγματος. Το μόνο λογικό συμπέρασμα όλων αυτών είναι να σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να ξανασκεφτεί τις σχέσεις της με την Τουρκία», κατέληξε.

Χειραγωγήθηκαν 2,5 εκατ. ψήφοι

Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Αλεφ Κόρουν, Αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.

«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν.

"Πυρά" Ερντογάν κατά παρατηρητών

«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λέγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε , ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος υποστηρικτών του το βράδυ της Δευτέρας.

Παράλληλα, επιτέθηκε συνολικά κατά των ευρωπαίων επικριτών του, ονομάζοντάς τους σταυροφόρους: "Η νοοτροπία των σταυροφόρων της Δύσης και εκείνοι που τους υπηρετούν εδώ στην πατρίδα επιτέθηκαν σε εμάς".

Ακύρωση του δημοψηφίσματος θα ζητήσει η αντιπολίτευση

Στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο πρόκειται να προσφύγει το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο αντιπολιτευτικό κόμμα της Τουρκίας, για να ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος που ενισχύει περαιτέρω τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μπουλέντ Τετζάν θα καταθέσει την προσφυγή στο Συμβούλιο το μεσημέρι της Τρίτης.

Το CHP ζήτησε χθες την ακύρωση του δημοψηφίσματος, ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν κριθεί αναγκαίο, μετά την απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο να επιτρέψει την αποδοχή ασφράγιστων ψηφοδελτίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ