ΚΟΣΜΟΣ

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Μια πρωτοπόρος επιχειρηματίας

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Μια πρωτοπόρος επιχειρηματίας
youtube/Esther Afua Ocloo History

Η Έσθερ γνωστή και ως "Θεία Οκλόο" αποτελεί παράδειγμα για όλες τις γυναίκες του κόσμου, καθώς συνέβαλε στην οικονομική υποστήριξη όλων των γυναικών παγκοσμίως και για αυτό το λόγο αποτελεί το σημερινό doodle της google.

Η Έσθερ ξεκίνησε ως πλανόδια μικροπωλητής μαρμελάδας και χυμών όταν ήταν έφηβη και τη δεκαετία το 1930 κατάφερε να αποκτήσει τη δική της επιχείρηση στο κλάδο επεξεργασίας τροφίμων. . Επί τρία έτη (1959 – 1961) υπήρξε η πρώτη πρόεδρος των επιχειρηματιών στη Γκάνα.

Το 1970 ίδρυσε μαζί με άλλους έναν ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας( Women's World Banking 1976) το οποίο είχε ως επίκεντρο του την οικονομική υποστήριξη των γυναικών. Το 1975 συμμετείχε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη και το 1990 τιμήθηκε με το «Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας».

Η Έσθερ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Μπορεί να χαρακτηριστεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20αιώνα καθώς τόσο με την επιχειρηματική της δράση αλλά και με την ασχολία της με τα δικαιώματα των γυναικών κατάφερε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες, τις οποίες προέτρεψε να ενεργοποιηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά.

Σε ομιλία της το 1990 είχε τονίσει οτι «Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο είναι η οικονομική δύναμη. Δεν μπορείς να πηγαίνεις και να παρακαλάς τον σύζυγο σου για κάθε τι μικρό, αλλά αυτή τη στιγμή αυτό κάνει η πλειοψηφία των γυναικών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ