ΚΟΣΜΟΣ

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Η γυναίκα πρότυπο που τιμάται στο Google Doodle

Έσθερ Άφουα Οκλόο: Η γυναίκα πρότυπο που τιμάται στο Google Doodle
Google Doodle via Nkulenu Industries

Η Έσθερ Άφουα Οκλόο από τη Γκάνα, που τιμά η Google με το Doodle της Τρίτης, είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις γυναίκες του κόσμου και μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20αιώνα.

Τόσο με την επιχειρηματική της δράση αλλά και με την ασχολία της με τα δικαιώματα των γυναικών κατάφερε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια γυναίκες, τις οποίες προέτρεψε να ενεργοποιηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά σε μια εποχή που αυτό θεωρούνταν ταμπού.

Το 1970 ίδρυσε μαζί με άλλους έναν ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας (Women's World Banking 1976) το οποίο είχε ως επίκεντρο του την οικονομική υποστήριξη των γυναικών. Το 1975 συμμετείχε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη και το 1990 τιμήθηκε με το «Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας».

Η Έσθερ ξεκίνησε ως πλανόδια μικροπωλητής μαρμελάδας και χυμών όταν ήταν έφηβη και τη δεκαετία το 1930 κατάφερε να αποκτήσει τη δική της επιχείρηση στο κλάδο επεξεργασίας τροφίμων. Επί τρία έτη (1959 – 1961) υπήρξε η πρώτη πρόεδρος των επιχειρηματιών στη Γκάνα.

Το εντυπωσιακό είναι πως η "Θεία Οκλόο", όπως είναι γνωστή, είχε μόνο έξι σελίνια στην τσέπη της - λιγότερο από ένα δολάριο - όταν έφτιαξε και στη συνέχεια πούλησε το πρώτο βάζο με μαρμελάδα.

Μια από τις ομιλίες της που έχει μείνει στην ιστορία ήταν αυτή του 1990, όταν είχε δηλώσει:

Οι γυναίκες πρέπει να σταματούν να έχουν στη σκέψη τους ότι αν χρειαστούν κάτι ή λεφτά, θα λάβουν βοήθεια από τους άνδρες τους. Μια γυναίκα πρέπει να κάνει μόνη της τα βήματα για την επιτυχία της. Και αν μια γυναίκα είναι καλύτερη από μένα στην παραγωγή μαρμελάδας, τότε θα χαρώ να λάβω μέρος στον ανταγωνισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ