ΚΟΣΜΟΣ

Πώς «είδε» ο βρετανικός Τύπος την απόφαση της Μέι για πρόωρες εκλογές

Πώς «είδε» ο βρετανικός Τύπος την απόφαση της Μέι για πρόωρες εκλογές
REUTERS/Stefan Wermuth

Μουδιασμένος ο βρετανικός Τύπος υποδέχθηκε την απόφαση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέσα Μέι να προτείνει τη διενέργεια εκλογών στις 8 Ιουνίου. Το μαύρο και το μπλε είναι τα χρώματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα «πιθανόν από τους μώλωπες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της πρωθυπουργού» όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Guardian.

«Συντρίψτε τους σαμποτέρ» είναι ο τίτλος της Daily Mail.

Η σκωτσέζικη έκδοση της Daily Mail δίνει έναν διαφορετικό τόνο: «Υποστηρίξτε με τώρα για να σώσουμε την πολύτιμη Ένωση μας».

«Η κυρία κάνει στροφή 180 μοιρών» γράφει η Daily Mirror.

«Μπλε δολοφονία», είναι ο τίτλος της εφημερίδας The Sun.

«Η Μέι κατευθύνεται προς σαρωτική νίκη στις εκλογές» γράφουν οι Times.

Ο Guardian ερμηνεύει την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ως μία ευκαιρία να λάβει ισχυρότερη δύναμη στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Μέι: Δώστε μου την εντολή», γράφει το πρωτοσέλιδο.

Εν αναμονή της απόφασης του Κοινοβουλίου

Σήμερα αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» το βρετανικό κοινοβούλιο, ώστε να προκηρυχθούν και επίσημα οι εκλογές στις 8 Ιουνίου. Η Μέι χρειάζεται τη στήριξη των 2/3 του κοινοβουλίου ώστε να περάσει η πρότασή της, κάτι που φαίνεται ότι θα το πετύχει, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλωσόρισαν την απόφασή της.

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των Εργατικών γεγονός που εξηγεί την απόφαση της Μέι να στηθούν κάλπες λίγο πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες και δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ