ΚΟΣΜΟΣ

Τίλερσον: Το Ιράν μπορεί να μετατραπεί σε παρόμοια απειλή με την Βόρεια Κορέα

Τίλερσον: Το Ιράν μπορεί να μετατραπεί σε παρόμοια απειλή με την Βόρεια Κορέα
REUTERS/Joe Skipper

Για «ανησυχητικές συνεχιζόμενες προκλήσεις» που έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση των χωρών της Μέσης Ανατολής κατηγόρησε το Ιράν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Ο Τίλερσον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η επανεξέταση της πολιτικής της Αμερικής απέναντι στην Τεχεράνη, την οποία ανακοίνωσε την Τρίτη, δεν θα επικεντρωθεί απλώς τη συμμόρφωση της Τεχεράνης προς την πυρηνική συμφωνία του 2015, αλλά και στη συμπεριφορά της στην περιοχή η οποία, όπως είπε, υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο.

Η σκληρή στάση του ταιριάζει με αυτήν του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος δήλωσε σε επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία ότι η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν θα χρειαστεί να εξουδετερωθεί για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την επανεξέταση για να εκτιμηθεί το κατά πόσον η αναστολή των κυρώσεων που αφορά την πυρηνική συμφωνία είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Τίλερσον.

Παρότι δεν υπάρχουν σημάδια ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να αποσυρθεί από τη συμφωνία, ο Τίλερσον προειδοποίησε δύο φορές ότι εάν η Τεχεράνη αφεθεί να δράσει χωρίς όρια μπορεί να μετατραπεί σε απειλή παρόμοια με αυτήν της Βόρειας Κορέας, η οποία βρίσκεται επίσης υπό πίεση εξαιτίας των πυρηνικών φιλοδοξιών της.

2017 04 12T181826Z 1186559402 RC1AA7F11660 RTRMADP 3 USA RUSSIA TILLERSON

(Πηγή: REUTERS/Sergei Karpukhin)

Σε επιστολή στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του σώματος Πολ Ράιαν, ο Τίλερσον δήλωσε ότι το Ιράν συμμορφώνεται μεν με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από την πυρηνική συμφωνία του 2015 αλλά ότι υπάρχουν ανησυχίες για το ρόλο της Τεχεράνης ως κρατικού υποστηρικτή τρομοκρατίας.

«Μια ολοκληρωμένη πολιτική για το Ιράν απαιτεί να ασχοληθούμε με όλες τις απειλές που παρουσιάζει το Ιράν, και είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές», είπε σε δημοσιογράφους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και έξι από τις ισχυρότερες χώρες του κόσμου απέτυχε «να πραγματοποιήσει το στόχο ενός μη-πυρηνικού Ιράν και απλώς καθυστερεί τον στόχο του (Ιράν) να γίνει πυρηνικό κράτος».

Ο Τίλερσον εξήγησε ότι ένα από τα λάθη στον τρόπο που συντάχθηκε η συμφωνία είναι ότι αγνοεί όλες τις άλλες σοβαρές απειλές που θέτει το Ιράν εκτός του πυρηνικού του προγράμματος. «Για τον λόγο αυτό πρέπει να εξετάσουμε το Ιράν με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο όσον αφορά τις απειλές που παρουσιάζει σε όλες τις περιοχές της περιφέρειας και του κόσμου», πρόσθεσε.

«Η συμφωνία αυτή αντιπροσωπεύει την ίδια αποτυχημένη αντιμετώπιση του παρελθόντος που μας έφερε στην παρούσα άμεση απειλή που αντιμετωπίζουμε με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο Τίλερσον σχετικά με την πυρηνική συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ