ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Η γυναίκα - σύμβολο που στάθηκε ακίνητη μπροστά στο τεθωρακισμενο (vid)

Βενεζουέλα: Η γυναίκα - σύμβολο που στάθηκε ακίνητη μπροστά στο τεθωρακισμενο (vid)

«Η μητέρα όλων των διαδηλώσεων» στη Βενεζουέλα βάφτηκε με αίμα. Χιλιάδες διαδηλωτές και φορτηγά του στρατού βγήκαν στους δρόμους σε μία σύγκρουση που οδηγεί τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου. Όμως, ένα βλέμμα φαίνεται πως είναι ικανό να σταματήσει – έστω και για λίγο - τον πόλεμο.

Η κάμερα κατέγραψε ένα στιγμιότυπο που θα μείνει στην ιστορία της Βενεζουέλας. Μπροστά στα ογκώδη φορτηγά της Εθνικής Φρουράς, στέκεται μία γυναίκα. Κοιτάει κατάματα τον οδηγό και εκείνος σταματά μπροστά της. Η άγνωστη γυναίκα, γνωστή στην τοπική κοινωνία με το όνομα «La Dama», φορά ένα καπέλο με τα εθνικά χρώματα της Βενεζουέλας και έχει τυλιγμένη στο λαιμό της τη σημαία της χώρας της.

Χωρίς να κάνει κάποια κίνηση, χωρίς να πει μία λέξη σταματά μπροστά στο φορτηγό.

Ακόμα και όταν κάποιος πετά ένα αντικείμενο προς το μέρος της εκείνη δεν φεύγει. Στη συνέχεια ακούγεται μία φωνή από τα μεγάφωνα η οποία την καλεί να απομακρυνθεί ενώ το φορτηγό κάνει όπισθεν. Εκείνη όχι μόνο δεν φεύγει αλλά κάνει μερικά βήματα, πλησιάζει ξανά το τεθωρακισμένο και στέκεται ακίνητη μπροστά του. Θέλει να το σταματήσει, να το εμποδίσει να πλησιάσει τους διαδηλωτές.

Capture

Ίσως θέλει να βάλει με αυτό τον ειρηνικό τρόπο τέλος στις αιματηρές συγκρούσεις που πλήττουν τη χώρα της, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι υπάρχει και άλλη επιλογή για να λυθούν τα προβλήματα. Η γυναίκα – σύμβολο πλέον των διαδηλώσεων ίσως θέλει να θυμίσει και στις δύο πλευρές ότι ο θάνατος και η βία δεν είναι ο τρόπος για να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα για τη Βενεζουέλα. Και το κατάφερε, έστω για λίγο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ