ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Μακρόν και Λεπέν στην τελική «μάχη» για το Elysee

Γαλλικές εκλογές: Μακρόν και Λεπέν στην τελική «μάχη» για το Elysee
REUTERS/Charles Platiau

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαΐου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε το 23,75% των ψήφων, ενώ η αντίπαλός του στον β γύρο το 21,53%, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Εκτός μάχης έμειναν οι Φρανσουά Φιγιόν, με 19,91% και Ζαν Λικ Μελανσόν με 19,64%.

Λίγο μετά τις 8 (ώρα Ελλάδας) οι κάλπες έκλεισαν στη Γαλλία και άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων σε μία εκλογική διαδικασία που η αποχή άγγιξε το 20%, σχεδόν ίδιο ποσοστό με την εκλογική αναμέτρηση του 2012.

1 copy

(Πηγή: REUTERS/Regis Duvignau)

Το θρίλερ ξεκίνησε λίγη ώρα αργότερα, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών. Οι δύο υποψήφιοι έδιναν μάχη «στήθος με στήθος». Μακρόν και Λεπέν είχαν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους και πότε περνούσε ο ένας στην πρώτη θέση και πότε ο άλλος για να καταλήξει αργά τη νύχτα να επικρατήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά η Μαρίν Λεπέν να κάνει ιστορικό ρεκόρ ψήφων για το κόμμα της.

Στο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν η ατμόσφαιρα ήταν πανηγυρική από νωρίς όπως επίσης και στο χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι οπαδοί της Μαρίν Λεπέν. Στις πρώτες τους δηλώσεις ο δεξιός υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν και ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν , που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο, κάλεσαν τους Γάλλους πολίτες να στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Όμως ο Ζαν Λικ Μελανσόν απέφυγε να πει ποιόν θα στηρίξει και τόνισε πως και οι δύο διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας «δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα».

Την ίδια ώρα συγκρούσεις ξέσπασαν στο Παρίσι ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς. Περίπου 300 περίπου διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων που δηλώνουν «αντιφασιστικές» σε μία «νύκτα οδοφραγμάτων» στο Παρίσι.

2 copy

(Πηγή: REUTERS/Jean-Paul Pellisier)

Δείτε εδώ το Live blogging του CNN Greece για τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Μακρόν: Η πραγματική μάχη ξεκινάει σήμερα

Σε μία κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε τις πρώτες του δηλώσεις ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα τον έφερναν στην πρώτη θέση του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών. Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μπριτζίτ ο ανεξάρτητος υποψήφιος απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες είπε ότι θέλει να είναι «ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των εθνικιστών».

3

(Πηγή: Reuters)

«Έχει αποφασιστεί να είμαι επικεφαλής σε αυτό τον πρώτο γύρο. Έχω την τιμή και την υπευθυνότητα και να χαιρετίσω και όλους τους άλλους υποψηφίους στον πρώτο γύρο. Σας ευχαριστώ που τους χειροκροτήσατε», ανέφερε και συνέχισε:

«Ευχαριστώ όσους κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να με ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο. Μέσα σε ένα έτος εμείς αλλάξαμε το πρόσωπο της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Το βαθύ αίσθημα για την αφοσίωση για την πατρίδα έχει κερδίσει απόψε. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη βούληση της λαϊκής γνώμης. Εδώ και ένα χρόνο παντού στη Γαλλία εσείς πήρατε στα χέρια σας το μέλλον της Γαλλίας. Απόψε, φίλοι μου, σας το οφείλω αυτό το αποτέλεσμα και θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή τη ζωηρή δέσμευση. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το έργο μας. Πρέπει να πάω ένα βήμα παραπέρα και να ενώσω όλους τους Γάλλους και πάντα θα σας έχω ανάγκη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους Γάλλους και τις Γαλλίδες που με ψήφισαν. Θέλω να πω πως αισθάνομαι το μεγάλο φορτίο. Θα εμφανιστώ στο δεύτερο γύρο και είμαι αισιόδοξος και για τη δική μας χώρα, αλλά και για την Ευρώπη».

3 2

(Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer)

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στη Γαλλία μιας Ευρώπης και να πω πως σε 15 ημέρες θα ήθελα να γίνω ο δικός σας Πρόεδρος, ο Πρόεδρος όλης της Γαλλίας απέναντι στους εθνικιστές. Τις επόμενες 15 ημέρες θα ήθελα να ενώσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των Γάλλων. Η ισχύς αυτής της ένωσης θα είναι καθοριστική για τη Γαλλία. Η πραγματική πρόκληση είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος και να σπάσουμε τους δεσμούς με το ανίκανο σύστημα που δεν έλυσε τα προβλήματα της Γαλλίας όλα αυτά τα χρόνια. Για αυτό το λόγο θέλω από τώρα να έχω μία κυβερνητική πλειοψηφία για ένα νέο μεταρρυθμιστικό πρόσωπο» υπογράμμισε ο Μακρόν και κατέληξε:

4

Δεν υπάρχουν πολλές Γαλλίες. Υπάρχει μόνο μία Γαλλία. Εγώ θα είμαι πάντα στο πλευρό σας. Η πραγματική μάχη ξεκινάει σήμερα.

(Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer)

Λεπέν: Το αποτέλεσμα είναι ιστορικό

Από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν, η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της που της έδωσαν τη νίκη για το δεύτερο γύρο.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας» τόνισε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

5

(Πηγή: REUTERS/Charles Platiau)

«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας».

«Είτε συνεχίζουμε στο δρόμο μιας ολοκληρωτικής απορρύθμισης, χωρίς σύνορα και χωρίς ασφάλεια, με πολλές συνέπειες όπως η μετανάστευση, ο άνισος διεθνής ανταγωνισμός, η ελεύθερη κυκλοφορία των τρομοκρατών. Ή άλλως επιλέγετε τη Γαλλία με τα σύνορά της και την ασφάλεια (...) αυτό που σας προτείνω είναι η μεγάλη αλλαγή», σημείωσε η Λεπέν.

6

(Πηγή: REUTERS/Charles Platiau)

Δεν στηρίζει κανέναν ο Μελανσόν

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν στις πρώτες του δηλώσεις δεν παραδέχθηκε την ήττα του και ζήτησε να περιμένουν όλοι τα τελικά αποτελέσματα μέχρι να γίνει και η καταμέτρηση στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας. Ο κ. Μελανσόν απέφυγε να πει ποιόν θα στηρίξει και τόνισε πως και οι δύο, δηλαδή Μακρόν και Λεπέν, δεν κατανοούν τα κοινωνικά κεκτημένα. Όπως είπε, όσοι τον στήριξαν θα αποφασίσουν μόνοι τους ποιόν θα ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών.

8

(Πηγή: REUTERS/Stephane Mahe)

«Σας καλώ να μείνετε ενωμένοι και να συνεχίσετε τον αγώνα γιατί η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αυτή η πρόκληση παραμένει μπροστά μας. Κι αυτοί που σήμερα ισχυρίζονται πως έχουν λάβει το μέγιστο των ψήφων έχουν επιδείξει μία ανικανότητα κατά το παρελθόν. Εσείς όλοι έχετε στο μυαλό την αγαπημένη μας πατρίδα. Είστε το κάτι καινούριο. Ζήτω η Γαλλία».

Φιγιόν: Η τύχη των Γάλλων είναι στα χέρια τους

Εμφανώς συγκινημένος στις πρώτες του δηλώσεις ο δεξιός υποψήφιος, Φρανσουά Φιγιόν, παραδέχθηκε την εκλογική του ήττα και κάλεσε τους Γάλλους να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν. Όπως είπε, «η τύχη των Γάλλων είναι στα χέρια τους».

7

(Πηγή: REUTERS/Christian Hartmann)

Αμόν: Το αριστερό φτερό δεν έσπασε

O Σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν δήλωσε πως το «αριστερό φτερό δεν έσπασε παρά την εκλογική ήττα» και κάλεσε τον γαλλικό λαό να στηρίξει τον Εμανουέλ Μακρόν.

9

(Πηγή: REUTERS/Vincent Kessler)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ