ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν vs Λεπέν -Τι προβλέπει η πρώτη δημοσκόπηση πριν την τελική αναμέτρηση

Μακρόν vs Λεπέν -Τι προβλέπει η πρώτη δημοσκόπηση πριν την τελική αναμέτρηση

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν είναι οι δύο διεκδικητές της γαλλικής προεδρίας στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης που θα αναδείξει τον επόμενο ένοικο του Ελιζέ, με τους δυο τους να «ακονίζουν» ήδη τα ξίφη τους για την τελική μάχη, την οποία φαίνεται να κερδίζει ο Μακρόν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση .

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, έρχεται στο φως η πρώτη δημοσκόπηση που «ακτινογραφεί» τις προθέσεις των ψηφοφόρων ενόψει του δεύτερου κρίσιμου γύρου.

Η πρώτη εκτίμηση «προβλέπει» σαρωτική νίκη του κεντρώου υποψηφίου στις εκλογές της 7ης Μαΐου, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway, ο Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 61%, έναντι 39% της Μαρίν Λεπέν.

«Σάρωσαν» στον πρώτο γύρο Μακρόν και Λεπέν

2017 04 24T102252Z 1552928900 RC13FD4FDD00 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON


Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier

Η νίκη τους στην αναμέτρηση της Κυριακής, ανέτρεψε τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας, δεδομένου ότι τόσο ο Μακρόν, όσο και η Λεπέν δεν προέρχονται από «παραδοσιακά» κόμματα, ενώ αμφότεροι εξουδετέρωσαν τους σοσιαλιστές και τους ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους, επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις.

Έπειτα από μια πολύμηνη προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ανατροπές, ο 39χρονος Μακρόν συγκέντρωσε το 23,86% των ψήφων στον πρώτο γύρο και κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση.

2017 04 20T125810Z 224574551 RC13325E5B10 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION LEPEN


Πηγή: REUTERS/Philippe Laurenson

Ακολούθησε η Λεπέν με 21,43%, συγκεντρώνοντας δηλαδή σχεδόν 7 εκατομμύρια ψήφους, ένα ιστορικό ρεκόρ για το Εθνικό Μέτωπο. Οι άλλοι δύο βασικοί υποψήφιοι-- Φρανσουά Φιγιόν και Ζαν-Λικ Μελανσόν--συγκέντρωσαν 19,91% και 19,64% αντίστοιχα.

Πλέον οι δυο τους θα δώσουν την τελική μάχη, στις κάλπες που θα στηθούν στις 7 Μαΐου, με τους Γάλλους πολίτες να καλούνται να ψηφίσουν για τον διάδοχο του Φρανσουά Ολάντ, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ δυο υποψηφίων που τους χωρίζουν τα πάντα, με τους ίδιους όμως να διατείνονται ότι ενσαρκώνουν τη ρήξη «με το σύστημα».

Στην δύσκολη μάχη του δεύτερου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν.

2017 04 23T211925Z 1439679035 RC1A004293B0 RTRMADP 3 FRANCE ELECTION MACRON


Πηγή: REUTERS/Philippe Wojazer

Κεντροδεξιά και Σοσιαλιστές, ανακοίνωσαν ήδη την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο, σε αντίθεση με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που απέφυγε να πάρει θέση και κάλεσε τους Γάλλους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση στις κάλπες που θα στηθούν στις 7 Μαΐου.

Μετά την δημοσιοποίηση των πρώτων εκτιμήσεων, ο προεδρικός υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν και να απορρίψουν την Μαρίν Λεπέν με τον ισχυρότερο τρόπο.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ