ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβουλευτές: Η Τουρκία απομακρύνεται διαρκώς από την Ευρώπη

Ευρωβουλευτές: Η Τουρκία απομακρύνεται διαρκώς από την Ευρώπη
REUTERS/Murad Sezer

Την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις δημοκρατικές αξίες, τόσο μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, όσο και μετά το δημοψήφισμα υπογράμμισαν οι περισσότεροι ευρωβουλευτές που έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, χαρακτήρισε «προβληματική» την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος που επικυρώθηκε με το δημοψήφισμα και αναφέρθηκε στις αμφιβολίες των διεθνών παρατηρητών σε σχέση με το αν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις δημοκρατικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία του και για το γεγονός ότι συνεχίζεται το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

2080768

(Ο ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν. Πηγή: EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ)

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερο να υπάρξει μία ειδική σχέση της Ευρώπης με την Άγκυρα. Ενώ ο Γκι Φερχόφσταντ ανέφερε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ