ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η πόρτα μας είναι ανοιχτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ερντογάν: Η πόρτα μας είναι ανοιχτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
REUTERS/Umit Bektas

Νέα σελίδα στις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως θέλει να ανοίξει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την προκλητική ρητορική του κατά την διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα και μετά την νίκη του «Ναι» στις 16 Απριλίου. Πλέον καλεί την Ε.Ε. να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα κρατά «ανοικτή την πόρτα» της και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αφήνουν πίσω την ήττα της εκστρατείας του Όχι, με την οποία είχαν συνασπισθεί, στο δημοψήφισμα.

«Υποστηρίξατε την εκστρατεία υπέρ του «όχι» (στο δημοψήφισμα), χάσατε. Τώρα, πρέπει να γυρίσετε αυτή τη σελίδα και να πασχίσετε να αναπτύξετε τις σχέσεις σας με την Τουρκία» διεμήνυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου που οργάνωσε το κέντρο προβληματισμού Atlantic Council στην Κωνσταντινούπολη.

«Παρά την εκστρατεία που κάνατε, η πόρτα μας είναι ανοικτή» υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ συναντιούνται στη Μάλτα με την ατζέντα των συνομιλιών να επικεντρώνεται στις σχέσεις με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προειδοποίησε για τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία επισημαίνοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αύξανε τον κίνδυνο η Άγκυρα να «ωθηθεί προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι η Τουρκία θα ήθελε «να συνεχίσει να θεωρεί την ένταξη της ΕΕ ως έναν στρατηγικό στόχο».

«Όμως χρειάζονται δύο για να χορέψει κανείς τανγκό: εάν θέλετε να συζητήσετε για συνεργασία και εμπιστοσύνη, πρέπει αυτό να γίνει και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε και κατηγόρησε εκ νέου τις ευρωπαϊκές χώρες ότι φιλοξενούν πρόσωπα που είχαν συμμετάσχει στο πραξικόπημα του Ιουλίου, όπως και Κούρδους αυτονομιστές του PKK.

«Εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν πραγματικά τη βελτίωση (των σχέσεων), πρέπει να κάνουν κάτι εναντίον αυτών (...) των τρομοκρατών» τόνισε ο Καλίν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ