ΚΟΣΜΟΣ

Ρεξ Τίλερσον: Πιθανή η πυρηνική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα

Ρεξ Τίλερσον: Πιθανή η πυρηνική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα
REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πως «όλες οι επιλογές πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» όσον αφορά στη Βόρεια Κορέα, η οποία θα μπορούσε να εξαπολύσει «πυρηνική επίθεση» εναντίον της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας ή ακόμα και των ΗΠΑ.

«Η απειλή μιας πυρηνικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα εναντίον της Σεούλ ή του Τόκιο είναι πραγματική και ενδεχομένως είναι θέμα χρόνου προτού η Βόρεια Κορέα αναπτύξει ικανότητες να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ» προειδοποίησε ο Τίλερσον, ο οποίος προεδρεύει στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με αντικείμενο την κρίση με την Πιονγκγιάνγκ, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλες οι επιλογές για να απαντήσουμε στις μελλοντικές προκλήσεις πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι» επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Εξάλλου ο Τίλερσον προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει «προτού το κάνει η Βόρεια Κορέα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις των ΗΕ και να αναστείλει ή να υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Πιονγκγιάνγκ.

«Με κάθε εκτόξευση και πυραυλική δοκιμή η Βόρεια Κορέα ωθεί τη βορειοανατολική Ασία και τον πλανήτη πιο κοντά στην αστάθεια και τη διασυνοριακή σύρραξη» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός.

Επιπλέον ο Ρεξ Τίλερσον προέτρεψε σήμερα την Κίνα να χρησιμοποιήσει την «οικονομική επιρροή» που ασκεί στη σύμμαχο Πιονγκγιάνγκ με στόχο να την υποχρεώσει να τερματίσει τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματά της.

«Όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε, όμως η Κίνα αντιπροσωπεύει το 90% των εμπορικών συνδιαλλαγών της Βόρειας Κορέας, η Κίνα ασκεί οικονομική επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ που είναι μοναδική και ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός» τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, παρουσία του Κινέζου ομολόγου του Ουανγκ Γι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ