ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια – Νέες διαδηλώσεις κατά της Ευρώπης

Έκρυθμη η κατάσταση στα Σκόπια – Νέες διαδηλώσεις κατά της Ευρώπης
REUTERS/Stoyan Nenov

Νέες διαδηλώσεις σημειώνονται στα Σκόπια μετά τις πρωτοφανείς εικόνες βίας που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη μέσα στο κοινοβούλιο της χώρας. Κόσμος – κυρίως υποστηρικτές του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι - έχει συγκεντρωθεί στο κέντρο της πόλης, έξω από το Κέντρο Πληροφόρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας εκλογές. 

Οι διαδηλωτές κρατούν σημαίες και τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια. Ακόμη, φωνάζουν «εκλογές-εκλογές» και αντιευρωπαϊκά συνθήματα, θεωρώντας ότι υπάρχει ανάμειξη της ΕΕ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και υποστήριξη στην Σοσιαλδημοκρατική Ένωση.

Η αστυνομία παραμένει έξω από τη Βουλή, χωρίς να εμποδίζει ωστόσο καθόλου την πρόσβαση στην κεντρική πλατεία, το πλέον πολυσύχναστο και πλέον εμπορικό σημείο της πρωτεύουσας. Εκεί όλα κυλούν ομαλά, με τον κόσμο να κάνει τη βόλτα του από τη μια άκρη στην άλλη, τους τουρίστες να φωτογραφίζονται στο ποτάμι, ανάμεσα σε πολυτελή ξενοδοχεία και κτίρια πολυεθνικών εταιριών, ενώ και νέα κτίρια κατασκευάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και με τους περισσότερους περαστικούς να αναζητούν λίγη ανάπαυλα σε εστιατόρια και καφέ, ικανοποιητικά γεμάτα. Το κεντρικό σκεπαστό εμπορικό κέντρο σφύζει από ζωή, κόσμος πάει κι έρχεται, αλλά μέσα στα καταστήματα δεν διακρίνεται έντονη κίνηση από πελάτες.

Η χώρα ταλανίζεται από αστάθεια και πορεύεται με υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ έχει αρνηθεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που του ζητά ο ηγέτης της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη και αλβανικών κομμάτων.

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τα επεισόδια

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ σε ανακοίνωσή του «καταδικάζει απερίφραστα» τις επιθέσεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου της πΓΔΜ την Πέμπτη.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις βίαιες επιθέσεις εναντίον μελών του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, που σημειώθηκαν μετά την εκλογή του Ταλάτ Τζαφέρι ως προέδρου της βουλής» υπογράμμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

«Οι ΗΠΑ απευθύνουν έκκληση στις αρχές της ΠΓΔΜ να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των μελών του κοινοβουλίου, να ερευνήσουν διεξοδικά την επίθεση και να κάνουν να λογοδοτήσουν τα πρόσωπα που διέπραξαν τις βίαιες ενέργειες» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο», τονίζει η Γερμανία

Σε εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια αποκαλύπτεται η έντονη καταδίκη του γερμανικού ΥΠΕΞ για τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν στη χώρα.

«Αυτό που συνέβη χθες είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο κυβερνητικό "μπρίφινγκ" στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ. Αφού χαρακτήρισε αυτούς που εισέβαλαν στη βουλή ως «προφανώς τραμπούκους», ο κ. Σέφερ κατέστησε σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες.

Ασκώντας κριτική στην παθητική στάση της αστυνομίας κατά την εισβολή, ζήτησε να διασφαλίσουν οι αρχές την «κανονική δημοκρατική διαδικασία της εκλογής ενός προέδρου της βουλής». «Ελπίζουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, «ότι επί τη βάσει του συντάγματος της ΠΓΔΜ θα συγκροτηθεί πλέον μία νέα κυβέρνηση». Το Βερολίνο «αναμένει» από την υπηρεσιακή κυβέρνηση «να φροντίσει για την τάξη και την ασφάλεια στη χώρα».

2017 04 28T174112Z 1744982855 UP1ED4S1D4NHX RTRMADP 3 MACEDONIA POLITICS

(REUTERS/Ognen Teofilovski)

Οι δηλώσεις περί αφοσίωσης στην Ευρώπη «θα πρέπει να τεκμηριωθούν με πράξεις» πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει την «αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών» και την «υλοποίησή» του στη συνέχεια – με άλλα λόγια, την ψήφιση μιας νέας κυβέρνησης από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, αυτό το «ξεκάθαρο μήνυμα από το Βερολίνο» διαβιβάστηκε σήμερα το μεσημέρι στον πρέσβη των Σκοπίων που βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Βολές Ρωσίας σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η Ρωσία εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία της για τα αιματηρά επεισόδια στα Σκόπια και κάλεσε όλες τις πλευρές να σταματήσουν να ασκούν πιέσεις στην χώρα και να επιτρέψουν στις πολιτικές δυνάμεις της πΓΔΜ να καθορίσουν την πορεία της χώρας τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ επέρριψε ευθύνες στην σκοπιανή αντιπολίτευση, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του πως «στις 27 Απριλίου» «αφού έχασε με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, επιχείρησε ουσιαστικά να καταλάβει βίαια την εξουσία στην χώρα, εκλέγοντας με δική της πρωτοβουλία τον πρόεδρο της Συνέλευσης (Βουλής) παραβιάζοντας ωμά τις υπάρχουσες διαδικασίες».

2017 04 28T173319Z 1199769710 UP1ED4S1CRIHN RTRMADP 3 MACEDONIA POLITICS

(REUTERS/Stoyan Nenov)

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για την στάση που τήρησαν στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι «οι επίσημοι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρεσβευτές μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών και οι ΗΠΑ έσπευσαν χωρίς καθυστέρηση να χαιρετίσουν 'τον νέο πρόεδρο', για την ακρίβεια, τον πρώην διοικητή του φιλοαλβανικού, λεγόμενου 'Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού'», του UCK.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που έγινε με την καθοδήγηση «ξένων συμβούλων».

«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση 'ξένων συμβούλων' της ΄σκοπιανής αντιπολίτευσης» και «επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «ενώπιον μας βλέπουμε μια απροκάλυπτη χειραγώγηση της βούλησης των πολιτών, με στόχο να ανατρέψουν την νόμιμη κυβέρνηση».

2017 04 28T111538Z 218017578 UP1ED4S0VA1EH RTRMADP 3 MACEDONIA POLITICS

(REUTERS/Ognen Teofilovski)

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι η «περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης με βάση το σενάριο αυτό, οι απόπειρες να αλλάξουν την χώρα στην βάση της λεγόμενης «τυραννικής πλατφόρμας», εγκυμονούν αύξηση της έντασης και διολίσθηση της κατάστασης σε μια σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων».

Για τους λόγους αυτούς το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί ότι «μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ