ΚΟΣΜΟΣ

30 Απριλίου 1945: Η μέρα που ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν

30 Απριλίου 1945: Η μέρα που ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν
Getty Images/Ideal Images

Σαν σήμερα ο άνθρωπος που έχει γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία, με τις απίστευτες θηριωδίες της ναζιστικής στρατιάς του, και η σύζυγός του, έβαλαν τέλος στην ζωή τους. Στις 30 Απριλίου του 1945 ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν.

Ήταν παντρεμένοι μόλις 40 ώρες όταν αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν. Το όραμα της απόλυτης και παγκόσμιας κυριαρχίας της Γερμανίας έφτανε στο τέλος του με την «άλωση» και του Βερολίνου, γεγονός που τους οδήγησε στην αυτοκτονία. Ο Φύρερ πρόλαβε τις εξελίξεις.

Τα ξημερώματα της 30ης Απριλίου ο Χίτλερ ενημερώθηκε από τον Βίλχελμ Κάιτελ πως το Βερολίνο θα παραδοθεί στα χέρια των αντιπάλων εντός των επόμενων 24 ωρών. Οι δυνάμεις των Σοβιετικών ήταν 500 μέτρα μακριά από το καταφύγιο που κρυβόταν ο παγκόσμιος δυνάστης και η ώρα σημαντικών αποφάσεων είχε φτάσει.

Ο Κάιτελ επανέλαβε το αίτημα εκκένωσης της πόλης, το οποίο είχε απορριφθεί σε προηγούμενη περίπτωση, και αποχώρησε από το δωμάτιο όταν ο Φύρερ στάθηκε απέναντι του σιωπηλός. Γύρω στις 13:00 το μεσημέρι ο Κάιτελ έλαβε την εντολή εκκένωσης.

Η πραγματική φωνή του Αδόλφου Χίτλερ (vid)

Ο Χίτλερ γευμάτισε και στη συνέχεια, μαζί με την σύζυγό του, αποχαιρέτησε το προσωπικό και τους στενούς συνεργάτες του, μεταξύ αυτών και τον Γιόζεφ Γκαίμπελς.

xitler

(Wikipedia)

Ο πυροβολισμός

Στις 14:30 ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν μπήκαν στο γραφείο του πρώτου. Μια ώρα αργότερα ακούστηκε ένας πυροβολισμός.

Μετά από μερικά λεπτά ο Μάρτιν Μπόρμαν, προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, άνοιξε την πόρτα του γραφείου μαζί με τον παρκαδόρο της οικογένειας.

Η μυρωδιά καμένου αμυγδάλου είχε πλημμυρίσει το δωμάτιο, μια μυρωδιά πολύ κοινή στους γνώστες της χημείας. Ήταν κυάνιο.

Ο υπασπιστής του Χίτλερ, Ότο Γκιούνσε, βρήκε τα πτώματα. Η Εύα κείτονταν στα αριστερά του Χίτλερ. Ο Φύρερ «είχε βυθιστεί σε μια λίμνη αίματος. Αίμα έτρεχε από τον δεξί του κρόταφο. Είχε αυτοκτονήσει με το πιστόλι του», είχε πει ο Γκιούνσε. Το όπλο βρισκόταν στα πόδια του και σύμφωνα με τον Ρόχους Μις, επιλοχία της ναζιστικής στρατιάς, το κεφάλι του Χίτλερ ακουμπούσε σε ένα τραπέζι.

«Ο Μπόρμαν διέταξε να ανοίξει η πόρτα. Είδα τον Χίτλερ σωριασμένο με το κεφάλι του στο τραπέζι. Η Μπράουν κείτονταν στον καναπέ με το κεφάλι της στραμμένο προς εκείνο. Είχε τα γόνατα σφιχτά στο στήθος. Φορούσε ένα βαθύ μπλε φόρεμα με λευκούς φραμπαλάδες. Δε θα το ξεχάσω ποτέ», είχε πει ο Μις μιλώντας στο BBC.

Το πρόσωπό της Μπράουν μαρτυρούσε πως είχε αυτοκτονήσει με κυάνιο.

xitler1

(ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP FILES)

Τι απέγιναν τα πτώματα

Ο Γκιούνσε βγήκε από το γραφείο και ανακοίνωσε τον θάνατο του Αδόλφου Χίτλερ. Το πτώμα του και αυτό της συζύγου του μεταφέρθηκαν στον πάνω όροφο του καταφυγίου και απομακρύνθηκαν από την έξοδο κινδύνου με πλήρη μυστικότητα.

Στην συνέχεια, σύμφωνα με πηγές, οι σοροί τους κάηκαν, ενώ οι άντρες του Χίτλερ τον αποχαιρετούσαν χαιρετώντας ναζιστικά.

Η τέφρα τους ανακαλύφθηκε αργότερα από σοβιετικούς στρατιώτες και θάφτηκε μυστικά στο Μαγδεμβούργο, μαζί με τις σορούς του Γιόζεφ Γκαίμπελς και όλης της οικογένειας του, που είχε προχωρήσει σε ομαδική αυτοκτονία.

death

(Wikipedia)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ