Μακρόν: Αν επικρατήσω στις εκλογές δεν θα είναι με τα ποσοστά του Ζακ Σιράκ
Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θέλει να δεσπόσει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, όπως αποσαφηνίζει με συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα Le Soir.
Σύμφωνα με τον κεντρώο υποψήφιο, η Γαλλία βαδίζει προς ένα τριπολικό πολιτικό σύστημα. Στο ένα άκρο εκτιμά ότι θα βρίσκεται το «δημαγωγικό, αντιδραστικό και ξενοφοβικό» Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, με το οποίο θα συνεργαστεί, όπως λέει, ένα τμήμα της αντιευρωπαϊκής Δεξιάς.
«Απέναντι τους συγκροτούμε την άλλη μεγάλη πολιτική δύναμη. Αυτή των προοδευτικών, η οποία κινείται ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατία και τον κοινωνικό γκολισμό» τονίζει ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι ο τρίτος πόλος θα είναι ένας πόλος διαμαρτυρίας μίας συντηρητικής Αριστεράς της άρνησης που, όπως αναφέρει, συσπειρώθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών γύρω από τον Μελανσόν.
Σε ό,τι αφορά τους Ρεπουμπλικάνους και τους Σοσιαλιστές, ο Μακρόν αναφέρει ότι με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών «γύρισε η σελίδα των δύο μεγάλων κομμάτων που έδιναν το ρυθμό στην πολιτική ζωή της Γαλλίας εδώ και 30 χρόνια».
Ως προς τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μακρόν εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο όπως αυτό που συγκροτήθηκε το 2002 με την υποψηφιότητά του Ζακ Σιράκ απέναντι στον Λεπέν. «Είμαι ένας μέτοικος στην πολιτική ζωή της Γαλλίας» σημειώνει και επισημαίνει πως «αν επικρατήσω στις 7 Μαΐου, αυτό δεν θα γίνει με ποσοστά της τάξεως του 80%», όπως συνέβη με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.
Ως προς τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ο Μακρόν αναφέρει ότι στόχος του είναι μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας να επιτύχει και κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Προς τον σκοπό αυτό, απευθύνει πρόσκληση σε πολιτικά πρόσωπα, τόσο από τον χώρο των Ρεπουμπλικάνων όσο και από τον χώρο των Σοσιαλιστών, να ενταχθούν στο κόμμα του πριν από τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών.
Τσιάρας: Η προσχηματική άρνηση στον διάλογο δεν συνεισφέρει στην επίλυση των αγροτικών προβλημάτων
12:03
Αυστραλία: Η στιγμή που πολίτης αφοπλίζει έναν από τους δράστες του μακελειού στην παραλία Μπόντι (vid)
11:59
Μακελειό στο Σίδνεϊ σε παραλία: Δέκα νεκροί μετά από τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκή γιορτή (pics) - Δείτε βίντεο
11:50
Λιβάνιος: Επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές – Το μήνυμα στους Δημάρχους
11:42