ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τόνι Μπλερ επιστρέφει στην πολιτική λόγω... Brexit

Ο Τόνι Μπλερ επιστρέφει στην πολιτική λόγω... Brexit
reuters

Την απόφασή του να κατέβει και πάλι στην πολιτική αρένα και να «βρωμίσει τα χέρια του» για να αγωνιστεί εναντίον του Brexit γνωστοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

Ο Μπλερ, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος από το 1994 έως το 2007, διευκρίνισε ωστόσο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Mirror, πως δεν σκοπεύει να διεκδικήσει έδρα βουλευτή στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου, ούτε να επιδιώξει και πάλι την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.

«Αυτό το Brexit με κινητοποίησε άμεσα για να εμπλακώ περισσότερο στην πολιτική», εξηγεί ο 63χρονος Τόνι Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007 και πρόσθεσε:

Πρέπει κανείς να βρωμίσει τα χέρια του και θα το κάνω.

«Ξέρω πως από τη στιγμή που θα σηκώσω κεφάλι, θα δεχθώ κύμα επικρίσεων, όμως το θέμα αυτό το έχω αληθινά στην καρδιά μου», τόνισε και υπογράμμισε: «Δεν θέλω να βρεθώ στην κατάσταση που δεν θα έχω πει τίποτε αυτή την ιστορική στιγμή, επειδή αυτό θα σήμαινε πως αυτή η χώρα δεν με ενδιαφέρει. Και αυτό δεν συμβαίνει».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω ένα πολιτικό κίνημα, αλλά πιστεύω πως υπάρχει ένα σύνολο ιδεών που πολλοί άνθρωποι θα υποστήριζαν», συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας εντούτοις ότι δεν θέλει να αντιταχθεί στην ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

download 1

(Πηγή: Reuters)

Ανήσυχος ότι την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί εφιάλτης, ο Μπλερ εξέφρασε τον φόβο του για ένα «σκληρό Brexit» που θα ήταν καταστροφικό για τους Βρετανούς: «Υπάρχει ένα τμήμα του Συντηρητικού Κόμματος (της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι) που είναι αποφασισμένο να φθάσει σ' αυτό το Brexit, όποιο κι αν είναι το κόστος» έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων οι οποίες αρχίζουν ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ.

«Η ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ήταν το Τσάμπιονς Λιγκ για το εμπόριο. Μια εμπορική συμφωνία (ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ) θα ήταν σαν τη δεύτερη κατηγορία. Υποβιβαζόμαστε μόνοι μας», προειδοποιεί ο Τόνι Μπλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ