ΚΟΣΜΟΣ

Ποιοι ετοιμάζονται να βάλουν εμπόδια στη Μαρίν Λεπέν

Ποιοι ετοιμάζονται να βάλουν εμπόδια στη Μαρίν Λεπέν
REUTERS/Charles Platiau

Με την υποστήριξη περίπου 60 οργανώσεων, ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών της Γαλλίας θα συγκεντρωθεί την Τρίτη στο Παρίσι, καθώς οι καλλιτέχνες προσπαθούν να κλείσουν τον δρόμο προς το προεδρικό μέγαρο στη Μαρίν Λεπέν, λίγες ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών όπου θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ανεξάρτητο, κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Λικ Μπεσόν, ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης, σε μια σπάνια κίνησή του, κάλεσε τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον Μακρόν: "Ας δείξουμε στον υπόλοιπο κόσμο τι σημαίνει πραγματικά να είμαστε Γάλλοι: ένας λαός ανοιχτός, θαρραλέος και αδελφικός (...) Ο κόσμος μας βλέπει. Η ιστορία μας περιμένει. Στις κάλπες, πολίτες!" γράφει ο Μπεσόν.

Από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ θεάτρου της Αβινιόν Ολιβιέ Πι, μίλησε ξεκάθαρα:

"Δεν υπάρχει τρίτη λύση, πρέπει να ψηφίσουμε τον Μακρόν. Αν όχι για εμάς, ας το κάνουμε για τους άλλους, για τις πιο ευπαθείς ομάδες, για τους μετανάστες, για τις γυναίκες καθώς το δικαίωμά τους στην άμβλωση μπορεί να αμφισβητηθεί, όπως και ο γάμος" μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου".

Στην αυριανή συγκέντρωση θα μετάσχουν μεταξύ άλλων οι τραγουδιστές Αλέξ Μποπέν και Σανσεβερινό και ο πιανίστας Αλεξάντρ Ταρό. Τις τελευταίες ημέρες πολλοί εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν τον Μακρόν για να μην επιτρέψουν στη Λεπέν να εκλεγεί πρόεδρος: ο ηθοποιός Φιλίπ Τορετόν, ο σκηνοθέτης Ελί Σουρακί, η συγγραφέας Λεϊλά Σλιμανί (βραβείο Γκονκούρ το 2016) και ο πρόεδρος της Ακαδημίας των Σεζάρ, των γαλλικών Όσκαρ, Αλέν Τερζιάν.

Εξάλλου, μια "μεγάλη δημοκρατική συναυλία" με πρωτοβουλία της οργάνωσης SOS Ρατσισμός, της Ένωσης Εβραίων Φοιτητών της Γαλλίας και μιας ομοσπονδίας φοιτητικών ενώσεων θα δοθεί την Πέμπτη στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με σημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway, ο Μακρόν προηγείται με ποσοστό 61% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 39% για την Λεπέν, ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ