ΚΟΣΜΟΣ

Yo!Home: Το μαγικό σπίτι που μετατρέπει το ένα δωμάτιο σε πέντε

Yo!Home: Το μαγικό σπίτι που μετατρέπει το ένα δωμάτιο σε πέντε

Του Kieron Monks

Μοιάζει σαν ένα κανονικό δωμάτιο, με μίνιμαλ αισθητική και λουστραρισμένο ξύλινο πάτωμα.Με το άγγιγμα ενός κουμπιού όμως, η κουζίνα εξαφανίζεται. Η τραπεζαρία και οι καρέκλες βυθίζονται στο πάτωμα, ενώ ένα διπλό κρεβάτι κατεβαίνει από το ταβάνι και μια οθόνη σινεμά ξεδιπλώνεται στον τοίχο.

Το Yo!Home, όπως λέγεται, είναι ένα μαγικό κουτί που έχει στόχο να προσφέρει την ιδανική λύση στον περιορισμένο ζωτικό χώρο των αστικών διαμερισμάτων, πολλαπλασιάζοντας το ένα δωμάτιο σε πέντε.
Το στούντιο των 40 τετραγωνικών μετατρέπεται σε σαλόνι, κουζίνα, τραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα και γραφείο, με αποθηκευτικούς χώρους κάτω από τα πατώματα και ένα ξεχωριστό μπάνιο.

Η ιδέα για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό, βασίζεται σε ένα δίκτυο αντίβαρων που μετακινεί τα έπιπλα μέσα και έξω από τους τοίχους, το πάτωμα και το ταβάνι, κατόπιν ανθρώπινης εντολής. Φυσικά τα κινούμενα μέρη είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες για να εξασφαλιστεί ότι δεν συγκρούονται πάνω στους ενοίκους.
«Έχω ασχοληθεί με το θέατρο και τη σκηνογραφία, η μηχανική που υπάρχει στη σκηνή είναι μαγική», λέει ο ιδρυτής της YO!, Simon Woodroffle, που έχει επίσης δημιουργήσει τη δημοφιλή αλυσίδα YO!Sushi.
«Ήθελα να χρησιμοποιήσω μηχανισμούς για να φτιάξω ένα μικρό studio 40 τετραγωνικών με τρία ή τέσσερα δωμάτια.»

Το εγχείρημα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και από τότε έχει αλλάξει μορφή αρκετές φορές. Τώρα, η εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθούν, με το πρώτο σπίτι που μεταμορφώνεται να βρίσκεται στο Μάντσεστερ.

Τα προκατασκευασμένα διαμερίσματα θα κοστίζουν περίπου £150.000, και θα μπορούν να στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο σε μια γρήγορη και εύκολη κατασκευή, που ο Γούντροφ οραματίζεται να φτάνουν στο ύψος ενός ουρανοξύστη και θα βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.
«Δεν βλέπω γιατί δεν θα έπρεπε να έχει 40 ορόφους στο Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη», λέει ο Βρετανός επιχειρηματίας. «Όλα πρέπει να προορίζονται για την παγκόσμια αγορά και όπου η γη είναι ακριβή, οι εργολάβοι μπορούν να κερδίσουν χρήματα από τα YO!»

Κάνοντας το χώρο πιο αποδοτικό

Η ταχεία ανάπτυξη στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου – με τη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να μένει σε αστικές περιοχές – έχει ωθήσει τους εργολάβους στην ανάγκη να ανακαλύπτουν συνεχώς νέους και αποτελεσματικότερους τρόπους χρήσης των χώρων.

Τα μίνι σπίτια βρίσκουν τη θέση τους στο Λονδίνο, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Mike Bloomberg έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τον μικρο-σχεδιασμό δίνοντας μεγαλύτερο νομοθετικό περιθώριο ευελιξίας στον ορισμό του ελάχιστου μεγέθους ενός διαμερίσματος.

Καινοτόμοι αρχιτέκτονες αποδεικνύουν ότι τα μικρότερα σπίτια δεν στερούνται των ανέσεων αναγκαστικά, χρησιμοποιώντας τεχνικές και έπιπλα πολλαπλών χρήσεων.
«Η ζήτηση για στέγαση δεν υποχωρεί, άρα θα πρέπει πλέον να σκεφτόμαστε την πυκνότητα και την αποδοτικότητα των χώρων», λέει η Sarah Watson, αναπληρώτρια διευθύντρια του Συμβουλίου Στέγασης Πολιτών και Χωροταξίας της Νέας Υόρκης. «Χρειαζόμαστε ένα νέο τρόπο θεώρησης του χώρου.»

Η Γουάτσον διερευνά τις δυνατότητες των πολύ μικρών και μετατρέψιμων σπιτιών και πιστεύει ότι η αλλαγή στον σύγχρονο τρόπο ζωής έχει περιορίσει τις απαιτήσεις για μεγαλύτερους χώρους.
«Στις μεγάλες πόλεις οι άνθρωποι συνδυάζουν τη δημόσια και την ιδιωτική ζωή τους, έτσι ώστε η πόλη να χρησιμοποιείται ως επέκταση του σπιτιού», λέει η Γουάτσον. «Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να τρώνε και να κοινωνικοποιούνται έξω κι όχι στο σπίτι. Η αλλαγή έχει ήδη έρθει και οι χώροι προσαρμόζονται αντίστοιχα.»
Η ίδια προσθέτει ότι η απότομη αύξηση στους εργένηδες - εκτιμάται ότι το 27% των Αμερικανών ζουν μόνοι τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής - έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για μικρές λύσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Γουάτσον, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν μειώσει την ανάγκη για δυσκίνητα έπιπλα, όπως τα ράφια και οι ογκώδεις υπολογιστές.

Σπίτια στα μέτρα σας

Πολλοί στη βιομηχανία των μίνι-σπιτιών πιστεύουν ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις θα δημιουργήσουν περισσότερες και συναρπαστικότερες αποδόσεις και χαρακτηριστικά τα επόμενα χρόνια.

Είναι πιθανό οι χώροι να γίνουν εξυπνότεροι, προβλέπει ο Nimish Biloria, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο TU Delft University της Ολλανδίας.

Ο Μπιλόρια, είχε την επίβλεψη του σχεδιασμού και της κατασκευής ενός σπιτιού-«ελβετικού σουγιά», με εύκαμπτα τοιχώματα από προπυλένιο ώστε να καταστούν δυνατές πολυάριθμες διαμορφώσεις και τώρα φιλοδοξεί να ξεκινήσει ένα διάλογο ανάμεσα στον άνθρωπο και την αρχιτεκτονική.
«Έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει προηγμένη ρομποτική, και το θέμα είναι το πώς να προχωρήσουμε περαιτέρω», λέει ο Biloria. «Μπορούμε να δουλέψουμε με AI (Τεχνητή Νοημοσύνη), τα συστήματα αναγνώρισης προσώπου που προσαρμόζουν το περιβάλλον ανάλογα με τη διάθεσή σας, και πολλές άλλες δυνατότητες ... Αν έρθω στο σπίτι με ένα απροσδόκητο επισκέπτη, το σπίτι θα πρέπει να αυτορυθμιστεί έτσι ώστε να είναι ελκυστικό.»
Τέτοιες φουτουριστικές λύσεις μπορεί να απέχουν αρκετά χρόνια, όμως ένα εγχείρημα που χρηματοδοτείται από την ΙΚΕΑ, πρόκειται σύντομα να βγεί στην αγορά, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας που μετατρέπει και ενισχύει την άνεση, τη λειτουργικότητα και την ευκολία χρήσης.

Η ομάδα Changing Places του ΜΙΤ, επίσης υιοθετεί μια προσέγγιση «αποσυναρμολόγησης», χρησιμοποιώντας ένα μόνο κομμάτι των επίπλων που μεταμορφώνεται σε γραφείο, κουζίνα, ντούς μέσα σε ένα συμβατικό διαμέρισμα.
«Οι λύσεις μεταμόρφωσης πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να επιτρέπουν την ανακαίνιση και την κατασκευή νέων», λέει ο Kent Larson, επικεφαλής του Changing Places. «Επίσης θα πρέπει να είναι λειτουργικές και απολύτως εφαρμόσιμες στην καθημερινή ζωή – σχεδόν μαγικές. Η μεταμόρφωση του διαμερίσματος σας θα πρέπει να είναι τόσο εύκολη όσο και το άνοιγμα μιας πόρτας.»

Ο Λάρσον στοχεύει σε δύο βασικούς καταναλωτές της αγοράς: τους νέους που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το χώρο έναντι της τοποθεσίας, που ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες και είναι σε θέση να τις αγοράσουν και αντίστοιχα τους μεγαλύτερους ή εκείνους που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες που επωφελούνται από ένα ρυθμιζόμενο περιβάλλον προσαρμοσμένο στη δική τους ασφάλεια και άνεση. Ο ίδιος προβλέπει ότι η ζήτηση θα αγγίξει «εκατοντάδες χιλιάδες» σπίτια.

Ο αρχιτέκτονας πιστεύει ότι οι προγραμματιστές και οι πολιτικοί τώρα αναγνωρίζουν ότι οι νέοι, οικονομικά προσιτοί χώροι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της πολιτιστικής και οικονομικής υγείας των πόλεων, η οποία θα εξασφαλίζει ότι οι πολύ μικρές λύσεις φθάνουν στην αγορά σε σημαντικούς αριθμούς.
Ο Λάρσον ελπίζει να δημιουργήσει ένα δίκτυο μίνι-σπιτιών που έχει βελτιστοποιηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και τους πόρους. Ο ίδιος προβλέπει, επίσης, ότι η αγορά θα επεκταθεί και στα πολυτελή μίνι-σπίτια.
«Είναι η ίδια λογική με ένα ρετιρέ. Η ζήτηση στην αρχή θα αφορά πολύ μικρές μονάδες, αλλά στη συνέχεια θα εξαπλωθεί ευρύτερα.»
«Οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν και θα πούμε: Θυμάσαι όταν ένα δωμάτιο μπορούσε να κάνει μόνο ένα πράγμα;» λέει ο Γούντροφλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ