ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση του Obamacare

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε η αντικατάσταση του Obamacare
REUTERS/ HANDOUT

Μία σημαντική νομοθετική νίκη πέτυχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη την νομοθεσία για την κατάργηση σημαντικών μεριδίων του Obamacare και την αντικατάστασή του με έναν σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης των Ρεπουμπλικανών.

Με 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, οι Ρεπουμπλικανοί έλαβαν οριακή πλειοψηφία για να ωθήσουν τη νομοθεσία μέσω του Σώματος, στέλνοντάς το στη Γερουσία για εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους Δημοκρατικούς δεν ψήφισε το νοομοσχέδιο του Σώματος.

Στο νομοσχέδιο, διατηρούνται σε ισχύ ορισμένες σημαντικές προβλέψεις του Obamacare, ενώ προβλέπεται η διάθεση κονδυλίου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κόστος για την προσφορά υπηρεσιών υγείας σε όσους είναι ασφαλισμένοι και θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερες δαπάνες για την πρόσβαση τις υπηρεσίες υγείας, με την κατάργηση του Obamacare.

Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.

Η κατάργηση του εν λόγω νομοσχεδίου και η αντικατάστασή του ήταν μία από τις κυριότερες υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου.

Τον περασμένο μήνα, το νομοσχέδιο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Τραμπ, ο οποίος είχε κηρύξει πόλεμο στους υπερσυντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς που δεν το ψήφισαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ