ΚΟΣΜΟΣ

Τεράστια επιχείρηση των αρχών με νεκρούς και συλλήψεις στο Παρίσι

Τεράστια επιχείρηση των αρχών με νεκρούς και συλλήψεις στο Παρίσι
Οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας απομακρύνουν μια οικογένεια από την πολυκατοικία όπου έγινε η επιδρομή Reuters/Benoit Tessier

Περισσότερες από οχτώ ώρες διήρκησε η πρωτοφανής, κοινή επιχείρηση στρατού και αστυνομίας στο προάστιο Σεν Ντενί του Παρισιού, με επίκεντρο τον εγκέφαλο της σφαγής της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Απολογισμός: Δύο νεκροί -ανάμεσά τους η γυναίκα καμικάζι που πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη- εφτά συλληφθέντες και πέντε αστυνομικοί τραυματίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης.

Στόχος της αστυνομικής επιδρομής σε διαμέρισμα του Σεν Ντενί ήταν ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ ο οποίος θεωρείται ιθύνων νους του μακελειού και οι αρχικές πληροφορίες τον έφεραν να βρίσκεται στη Συρία. Μαζί τους πιστεύεται πως βρίσκονταν οι Σαλάχ Αμπντεσλάμ και ακόμα ένας τζιχαντιστής που θεωρείται ο ένατος δράστης της σφαγής της Παρασκευής.

Δείτε ποιοι είναι οι 8 ύποπτοι του μακελειού

Το διαμέρισμα στο οποίο έγινε η επιχείρηση βρίσκεται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Σταντ ντε Φρανς - έναν από τους στόχους των τρομοκρατών την Παρασκευή. Συγκλονίζουν οι περιγραφές αυτοπτών και κατοίκων της περιοχής για τις ώρες αγωνίας και τρόμου που έζησαν καθόλη τη διάρκεια της επιχείρησης. Όπως λένε το κροτάλισμα των όπλων ήταν διαρκές, συχνά πυκνά ακούγονταν εκρήξεις και πυκνοί καπνοί είχαν καλύψει ολόκληρη την περιοχή.

Η αστυνομία είχε προειδοποιήσει τον κόσμο να μην εγκαταλείπει τα σπίτια του, τα σχολεία παρέμειναν κλειστά ενώ ανεστάλησαν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς από και προς την περιοχή.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε δίχως να έχει διευκρινιστεί αν οι βασικοί καταζητούμενοι συμπεριλαμβάνονται στους συλληφθέντες, ενώ δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα ονόματα των νεκρών. Αρχικές πληροφορίες των γαλλικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς ήταν διερχόμενος πολίτης ο οποίος βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά.

Όσο συγκλονιστηκές ήταν οι εικόνες από την έναρξη της επιχείρησης άλλο τόσο ήταν και εκείνες από την ολοκλήρωσή της καθώς οι μεν συλληφθέντες μεταφέρονταν στη κλούβα της αστυνομίας γυμνοί υπό τον φόβο να έχουν παγιδεύσει τα σώματά τους με εκρηκτικά, οι δε κάτοικοι απομακρύνονταν καλυμμένοι με νάυλον και οδηγούνταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ