ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Πώς υποδέχτηκαν οι ξένοι ηγέτες τη εκλογή του Μακρόν

Γαλλικές εκλογές: Πώς υποδέχτηκαν οι ξένοι ηγέτες τη εκλογή του Μακρόν
REUTERS/Benoit Tessier

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Γαλλίας, κερδίζοντας καθαρά την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν σε έναν δεύτερο γύρο που σημαδεύτηκε από την υψηλή αποχή.

Ωστόσο ο κεντρώος πολιτικός που κατέγραψε μια άνοδο-αστραπή στην ηγεσία της χώρας καλείται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, αρχίζοντας με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη γαλλική εθνοσυνέλευση.

Έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία γεμάτη απρόοπτα και ανατροπές, ο κεντρώος υποψήφιος, στα 39 του χρόνια, θα γίνει ο όγδοος πρόεδρος της πέμπτης γαλλικής δημοκρατίας και ο νεότερος στην ιστορία της χώρας.

MAKRON 1

(REUTERS/Benoit Tessier)

Οι ξένοι ηγέτες για την νίκη του Μακρόν

«Η εκλογή Μακρόν είναι ευκαιρία για την Ευρώπη», δήλωσε χθες βράδυ ο Πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, συγχαίροντας τον Εμανουέλ Μακρόν για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νίκη του Μακρόν αποτέλεσε ξεκάθαρη απόρριψη μιας επικίνδυνης αμφισβήτησης της Ευρώπης.

«Μετά τη νίκη του Μαρκ Ρούτε στις Κάτω Χώρες, μετά την κατάρρευση του UKIP στις τοπικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία επέλεξε ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην Ευρώπη», έκρινε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η νίκη του Μακρόν πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για να ξαναφτιάξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και να γίνει η Ευρώπη μια πραγματική προστιθέμενη αξία για τους πολίτες.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες με τον Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι προσκάλεσε τον νέο Γάλλο Πρόεδρο σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι «για να συζητήσουν μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων που θα συμβάλλει στην εδραίωση και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που βρίσκεται αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις».

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι η Γαλλία και το Βέλγιο θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη μεταξύ τους στενή συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

MAKRON 2

(REUTERS/Thomas Samson/Pool)

Τηλεφώνησα στον Εμανουέλ Μακρόν για να τον συγχαρώ θερμά για την εκλογή του. Του εξέφρασα τις καλύτερες ευχές μου για τη χώρα μας, έγραψε στο Twitter ο Φρανσουά Ολάντ.

«Ζήτω ο πρόεδρος Μακρόν. Μια ελπίδα πλανάται πάνω από την Ευρώπη», έγραψε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«H ξεκάθαρη νίκη του Μακρόν γράφει μια σελίδα ελπίδας για την Γαλλία και την Ευρώπη» έκρινε από την μεριά του ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι. Στενοί συνεργάτες του Ρέντσι, τις τελευταίες ημέρες, σημείωναν τη μεγάλη ομοιότητα του εκλογικού προγράμματος του Μακρόν με τις θέσεις του αρχηγού του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν τάχθηκε, όπως πάντα, ο γραμματέας της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι. «Ευχαριστούμε τη Μαρίν Λεπέν. Όποιος αγωνίζεται δεν χάνει ποτέ», έγραψε στο προφίλ του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook o Σαλβίνι.

Κατά την άποψη της προέδρου της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, «η νίκη του Μακρόν αποδεικνύει ότι το λαϊκίστικο κύμα μπορεί να ανασχεθεί».Σημείωσε ότι «η όμορφη αυτή βραδιά για την Ευρώπη» μας δείχνει ότι «πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ συνεχάρη τον Εμανουέλ Μακρόν για την "μεγάλη νίκη" του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, συμπληρώνοντας ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του. «Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν για τη μεγάλη του νίκη σήμερα και την εκλογή του στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Ανυπομονώ πολύ να συνεργαστώ μαζί του!» επισήμανε ο Τραμπ με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Μια "πολύ θερμή" τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον του Μακρόν.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε την πρώτη του επαφή με έναν ξένο ηγέτη, (συγκεκριμένα) με την Άνγκελα Μέρκελ. Συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά και η συνδιάλεξή τους ήταν πολύ θερμή» διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Μεταξύ άλλων ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε στην Άνγκελα Μέρκελ ότι θα επισκεφθεί σύντομα το Βερολίνο.

Συγχαρητήριο μήνυμα στον Εμανουέλ Μακρόν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας απέστειλε μέσω twitter ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Συγχαρητήρια στον Εμανουέλ Μακρόν, συγχαρητήρια στους Γάλλους πολίτες που διάλεξαν την Ελευθερία, την Ισότητα και την Αλληλεγγύη από την τυραννία των ψεύτικων ειδήσεων», έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Οι Γάλλοι επέλεξαν τον δρόμο του «ευρωπαϊκού μέλλοντος» της χώρας τους, σημείωσε με ικανοποίηση απόψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον Εμανουέλ Μακρόν μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Twitter..

Την «καθαρή νίκη» του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας χαιρέτισε ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγο οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ο Τζιάνι Πιτέλα τονίζει ότι η νίκη Μακρόν αποτελεί ανακούφιση για τη Γαλλία και την Ευρώπη, καθώς απεφεύχθη το χειρότερο σενάριο. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η νίκη αυτή αφήνει παράλληλα μια «πικρή γεύση», καθώς η ακροδεξιά υποψήφια που είχε στόχο την διάλυση της ΕΕ πήρε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων.

Ο Πιτέλα τονίζει ότι οι γαλλικές εκλογές αποκάλυψαν σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ των υπερασπιστών της ανοιχτής κοινωνίας και αυτών που νιώθουν ότι αδικούνται από την παγκοσμιοποίηση. «Αυτή η ρωγμή δεν είναι καινούργια ούτε και μοναδική στη Γαλλία. Επηρεάζει άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Περιοχές όπου οι δεξιές δυνάμεις συνεχίζουν να ευημερούν. Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να παραμένει αδρανής και να περιμένει να περάσει η καταιγίδα», επισημαίνει ο Πιτέλα.
Καταλήγοντας ο ηγέτης των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλεί το νέο Πρόεδρο της Γαλλίας να μιλήσει στους εκατομμύρια Γάλλους πολίτες που εξέφρασαν αμφιβολίες για την Ευρώπη και το πρόγραμμά της, λέγοντας πως «θα ήταν μεγάλο λάθος αν αγνοήσουμε αυτές τις ανησυχίες». «Από την πλευρά μας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουμε ξεκινήσει τον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Πρέπει να αφήσουμε τη λιτότητα και να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, για να επιστρέψουμε στη βιώσιμη ανάπτυξη», καταλήγει ο Τζιάνι Πιτέλα.

MAKRON 3

(REUTERS/Philippe Wojazer)

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συζήτησε χθες για το Brexit με τον ΕμανουέλΜακρόν μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) η Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μακρόν και τον συνεχάρη θερμά για την εκλογική του νίκη», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι. «Οι ηγέτες συζήτησαν πολύ σύντομα για το Brexit και η Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει μια σθεναρή εταιρική σχέση με μια ασφαλή και ευημερούσα ΕΕ μετά την αποχώρησή μας», πρόσθεσε.

Η Πρωθυπουργός και ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα «συναντηθούν και θα συζητήσουν στις επικείμενες συνόδους του NATO και της G7», κατά τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε συνεχάρη σήμερα τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του, ως μια “συμβολική νίκη” κατά των κινήσεων εμπορικού και οικονομικού προστατευτισμού.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, τόνισε ότι η νίκη του Μακρόν, αποτελεί επίσης, μία πολιτική έκφραση αποδοχής της ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα συνεργασίας του με τον Μακρόν, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι παγκόσμιες προκλήσεις κατά την τρέχουσα περίοδο.

“Θέλω να συνεργαστώ μαζί σας για την παγκόσμια ειρήνη κι ευημερία, σε μια περίοδο διαρκών προκλήσεων στο σημερινό διεθνές σύστημα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άμπε.

MAKRON 4

(REUTERS/Christian Hartmann)

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η Γαλλία, ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα της Δύσης, που ανέπτυξε πλαίσιο διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη στρατηγική σημασία, αλλά και τη διαρκή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας, κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος Σι σχολίασε επίσης, την διεθνή επιρροή των δύο χωρών, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κι ασφάλεια, τόνισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ