ΚΟΣΜΟΣ

Ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα καταδικάστηκε σε φυλάκιση λόγω βλασφημίας του Kορανίου

Ο χριστιανός κυβερνήτης της Τζακάρτα καταδικάστηκε σε φυλάκιση λόγω βλασφημίας του Kορανίου
REUTERS/Bay Ismoyo

Σε δύο χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε στην Ινδονησία ο χριστιανός κυβερνήτης της πρωτεύουσας Τζακάρτα, Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα, γνωστός και ως «Αχόκ» για την κατηγορία ότι βλασφήμησε σε βάρος του κορανίου.

640x640 5

Η δίκη του χριστιανού κυβερνήτη θεωρήθηκε ως 'ένα τεστ' για τη θρησκευτική ανεκτικότητα, στην μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου. Το πενταμελές δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Μπασούκι Τζαχάτζα Πουρνάμα. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί βλασφημίες και ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση.

REUTERS/Bay Ismoyo/Pool

Ο Αχόκ κατηγορήθηκε για βλασφημία λόγω αναφοράς που έκανε στο ιερό βιβλίο του ισλάμ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την επανεκλογή του. Η κατηγορία τορπίλισε την καμπάνια του, καθώς ισλαμικές οργανώσεις κινητοποιήθηκαν εναντίον του και υποστήριξαν πως θα ήταν αμάρτημα για μουσουλμάνους πολίτες να ψηφίσουν έναν μη μουσουλμάνο.

640x640 3

REUTERS/Bay Ismoyo

Η εκστρατεία, σημαδεύτηκε από μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ και κατά του Αχόκ, ο οποίος είναι το πρώτο και έως τώρα μοναδικό μέλος της χριστιανικής μειονότητας που έχει εκλεγεί κυβερνήτης της Τζακάρτα.

640x640 2

REUTERS/Beawiharta

«Σχεδόν κανείς που κατηγορείται από τον νόμο για τη βλασφημία ποτέ δεν διέφυγε από την καταδίκη», δήλωσε στο CNNi, ο καθηγητής της ινδονησιακής πολιτικής στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο, Γκρεγκ Φίλι. «Ο νόμος για τη βλασφημία είναι πραγματικά μια μάστιγα για το κράτος και τη δημοκρατία στην Ινδονησία, εδώ και δεκαετίες», είπε ο ίδιος σημειώνοντας πως «το γεγονός ότι ο Αχόκ κατηγορήθηκε είναι στην πραγματικότητα μια τιμωρία για τις μαζικές διαδηλώσεις, που προκάλεσαν ανησυχία στην κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε ενέργειες».

640x640 4

REUTERS/Bay Ismoyo/Pool

Η έδρα πάντως υποστήριξε πως η υπόθεση ήταν αμιγώς ποινικού χαρακτήρα και δεν έχει πολιτικές διαστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ