ΚΟΣΜΟΣ

Πόσο υγιεινή είναι η πίτσα;

Πόσο υγιεινή είναι η πίτσα;
REUTERS/Courtesy of Pizza Patron/Handout via Reuters

Ανάλογα με τον τύπο του ζυμαριού της και την ποσότητα τυριού, η πίτσα μπορεί να καταταχθεί στα φαγητά που έχουν σημαντική θρεπτική αξία, αλλά ταυτοχρόνως είναι και καταστροφικά για την υγεία, με τον αριθμό των κομματιών που καταναλώνουμε να έχει ιδιαίτερη... βαρύτητα.

Η σάλτσα ντομάτας και το τυρί, βασικά συστατικά μιας πίτσας, περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου, συνεπώς ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση του δημοφιλούς σνακ θα πρέπει να δείχνουν όσοι έχουν "θέμα" με το αλάτι.

Ομοίως, τα υλικά που επιλέγει κάποιος να τοποθετήσει στην πίτσα του, παίζουν σημαντικό ρόλο στη θρεπτική της αξία. Συστατικά όπως το πεπερόνι, το λουκάνικο και το επιπλέον τυρί μπορούν να ενισχύσουν τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και τις θερμίδες, ενώ τα κομμάτια με λεπτότερη ζύμη και περισσότερα λαχανικά τείνουν να έχουν χαμηλότερες θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και νάτριο.

Ένα από τα θετικά της πίτσας είναι πως προσφέρει στον οργανισμό ασβέστιο (λόγω του τυριού) και λυκοπένιο (φυτοχημική ουσία που περιέχει η ντομάτα), το οποίο καταπολεμά τις ασθένειες. Η ζύμη που είναι φτιαγμένη από αλεύρι ολικής άλεσης είναι πιο υγιεινή από αυτήν που έχει φτιαχτεί από το "κοινό" αλεύρι, καθώς διευκολύνει την πέψη.

Τα θρεπτικά συστατικά διαφέρουν σημαντικά στις κατεψυγμένες πίτσες, όπως και σε εκείνες που δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή γλουτένη.

Σε ότι αφορά την κατανάλωση του δημοφιλούς σνακ από παιδιά, μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πίτσας μεταξύ παιδικής ηλικίας και εφηβείας συνδέεται με την υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων, κορεσμένων λιπαρών και νατρίου. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η πίτσα που καταναλώνεται ως σνακ ή από εστιατόρια fast food επιβαρύνει τον οργανισμό με περισσότερες θερμίδες.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως η πίτσα μπορεί να είναι υγιεινή, όμως αυτό εξαρτάται από τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη...

Is pizza healthy?, By Lisa Drayer, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ