ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μουν Τζέι-ιν είναι ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Ο Μουν Τζέι-ιν είναι ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας
Yonhap/REUTERS

Με ποσοστό 41,1% εκλέχτηκε νέος ηγέτης της Νότιας Κορέας, ο φιλελεύθερος Μουν Τζέι-ιν. «Θα φτιάξω ένα δίκαιο, ενωμένο κράτος», ήταν τα πρώτα λόγια που είπε σε ψηφοφόρους του, προσθέτοντας ότι «θα είμαι ένας πρόεδρος που επίσης υπηρετεί όλους εκείνους που δεν με ψήφισαν».

Ο Μουν είναι το νέο πρόσωπο που έχει αναλάβει τον ρόλο να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από τα δύσκολα ύδατα των γεωπολιτικών εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα και τον κίνδυνο ρήξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 64χρονος νέος ηγέτης έχει αρχίσει ήδη να ανακοινώνει το υπουργικό του συμβούλιο και το προεδρικό προσωπικό, ώστε να κλείσει γρήγορα ένα κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε, όταν τον Μάρτιο εκδιώχθηκε από τη θέση της η προκάτοχός του, Παρκ Γκουν-χιέ, λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Ο Μουν ορκίστηκε σε μια μικρή τελετή στη Σεούλ νωρίτερα, με πλήθος κόσμου να τον υποδέχεται ένθερμα.

640x640 5

REUTERS/Ahn Young-joon

640x640 1

Yonhap/REUTERS

640x640 2

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Ο Μουν αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία, όπως παρατηρεί το Reuters.

640x640 4

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο.

640x640 3

REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Το μήνυμα της Κίνας

Η Κίνα ενδιαφέρεται να χειριστεί τις διαφωνίες της με τη Νότια Κορέα επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης, τόνισε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, προς το νέο πρόεδρο της Νότιας Κορέας.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι πάντοτε έδινε αξία στις διμερείς σχέσεις με τη Νότια Κορέα, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Σι, στο μήνυμά του δεν έκανε άμεση αναφορά στη Βόρεια Κορέα ή στην εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στο έδαφος της Νότιας Κορέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ